Австралия повежда битка за Големия бариерен риф, влага стотици милиони в опазването на коралите

OFFNews 29 април 2018 в 11:22 8774 0

Австралия повежда битка за възстановяването и опазването на най-голямата система от коралови рифове и острови в света - Големия бариерен риф.

Правителството създава фонд от 500 млн. австралийски долара (379 млн. евро) за опазването на световното наследство.

През последните години системата, съставена от повече от 2900 рифа и 900 острова, в Коралово море край североизточния бряг на Австралия, загуби 30% от коралите си. Обезцветяването им е свързано с климатичните промени, водещи до повишение на температурата. Друг сериозен проблем е нашествието на вид морски звезди, известни с името "трънен венец".

Финансирането ще бъде използвано за намаляване на оттичането на селскостопански пестициди и подобряване на качеството на водата. Част от средствата ще са за подпомагане на фермерите в района да променят вредни практики.

Рифът, който може да се види от Космоса и чиято площ е по-голяма от тази на Италия, беше обявена за световно наследство от ЮНЕСКО през 1981 г.

Той е една от екосистемите с най-голямо биоразнообразие и дом на милиони морски форми на живот.

Министърът на околната среда Джош Фрайденбърг каза, че това е природна, национална и международна икона и затова австралийското правителството е решено да я опази за бъдещите поколения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови