Атентаторът от Манчестър е бил част от престъпна мрежа

OFFNews 24 май 2017 в 18:26 6042 0

Заподозреният за атентата в Манчестър е бил част от престъпна мрежа. Това стана ясно от думите на началника на манчестърската полиция Иън Хопкинс, цитиран от Франс прес и БТА. 

Той подчерта, че полицията разследва престъпна мрежа. До момента са задържани четирима души. 

В момента органите на реда издирват съучастници, които може да са помогнали на Салман Абеди да изработи бомбата, с която извърши самоубийствения атентат.

Идентифицираният като извършител на атентата Салман Абеди е бил в Либия преди месец и половина. Той се готвел да замине за Саудитска Арабия, а оттам за Либия, където щял да планирал да прекара свещения месец рамазан със семейството си, обясни бащата на Салман Рамадан Абеди. 

По думите му Салман не е имал връзки с ислямисти и няма нищо общо с атентата в Манчестър. 

"Ние не вярваме в избиване на невинни хора. Не сме такива", каза Рамадан Абеди пред АП. Той разговарял с 22-годишния си син Салман Абеди преди пет дни. Синът му звучал нормално и се готвел да замине за Саудитска Арабия.

Мъжът потвърди, че другият му син - Исмаил е един от арестуваните след атентата.

Рамадан Абеди е избягал през 1993 г. от Триполи, след като силите за сигурност на режима на Муамар Кадафи издали заповед за арест срещу него. По-късно поискал политическо убежище във Великобритания. Сега той ръководи Централното управление на силите за сигурност в Триполи.

При атентата в Манчестър загинаха 22 души.

Полицията посочи, че всички жертви са идентифицирани. Имената на жертвите обаче не може да бъдат официално обявени, преди да бъдат завършени съдебно-медицинските експертизи. Поради големия брой на жертвите това може да отнеме между четири и пет дни.

Здравните органи в Манчестър повишиха броя на ранените при атентата на 119 души, толкова хора по техни данни са потърсилите медицинска помощ в болници. 64 от ранените все още са хоспитализирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови