Атака в болница на 'Лекари без граници' в Кабул. Убити са бебета, майки и медицински сестри (обновена)

OFFNews 12 май 2020 в 12:43 4204 0

Въоръжени мъже нападнаха днес болница в Кабул, в която се помещава родилно отделение на международната хуманитарна организация "Лекари без граници", съобщиха Ройтерс и БТА.

Убити са 2 бебета и 12 възрастни - майки и медицински сестри. Ранени са 15 души, сред тях има и деца.

Някои хора са били хванати в капан в болницата, а няколко лекари са избягали в съседна сграда, след като поне трима нападатели в полицейски униформи са влезли, хвърлили гранати и започнали да стрелят.

Никой не е поел отговорност за нападението. Талибаните заявиха, че не са замесени.

Здравното заведение със 100 болнични легла се управлява с помощта на "Лекари без граници", каза говорител на здравното министерство.

Осемдесет души, в това число жени и деца, са били евакуирани от сградата, каза говорителят на вътрешното министерство Тарик Ариан.

По думите му силите за сигурност са застреляли един нападател, но сблъсъците продължават.

"Разбрахме, че сме нападнати и избягахме от сградата", каза педиатър от болницата, цитиран от Франс прес. "Болницата бе пълна с пациенти и лекари, вътре бе тотална паника", добави той.

Нападението е извършено в квартал в западната част на афганистанската столица, населен предимно с хора от шиитското малцинство хазара.

В Афганистан днес бе извършено и нападение в източната провинция Нангархар, където камикадзе се взриви по време на погребална церемония. Убитите при тази атака са най-малко 24, съобщава Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови