Асад: Руската акция в Сирия е жизненоважна за спасяването на Близкия Изток

OFFNews 05 октомври 2015 в 10:20 7092 6

Подкрепяният от Москва сирийски президент Башар ал-Асад обяви, че успехът на руската военна операция в разкъсваната от война страна е жизненоважен за целия Близък Изток, когато Русия разшири кампанията си в Сирия в неделя.

Въздушните удари на Русия продължават пети ден въпреки обвиненията на Запада, че те са срещу опозицията на режима на Асад, а не срещу "Ислямска държава", както в началото Русия обяви.

"Съюзът между Русия, Сирия, Ирак и Иран трябва да успее. В противен случай целият регион ще бъде разрушен. Шансовете за успех на този съюз са много големи, а не незначителни", каза Асад в интервю за Иранската държавна телевизия.

Вашингтон обвинява Русия, че подкрепя Асад и удря подкрепяната от Запада негова опозиция и "Ислямска държава". Президентът Барак Обама определи руските действия като "рецепта за бедствие".

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър пристигна в Мадрид в неделя за първия етап от европейската обиколка и ще се срещне с официални представители на Испания, Италия, Великобритания, НАТО, с които ще разговаря за акцията на Русия в Сирия.

Британският министър-председател Дейвид Камерън призова руския президент Владимир Путин в неделя да "промени посоката" в Сирия и да признае, че Асад трябва да бъде сменен.

В отговор говорителят на Путин Дмитрий Песков предизвика Запада да покаже разликата между джихадистите и други ислямски бунтовнически групи. Путин, който се срещна с лидерите на Франция и Германия в Париж в петък, е "попитал каква е разликата между умерената и крайната опозиция", каза Песков късно в събота.

Русия отговори с обвинения на обвиненията, че удря "грешните" цели - опозицията на Асад, а не ИД, като посочи грешните удари на Вашингтон: поразяването на болница на "Лекари без граници" в Афганистан, бомбардирането на сватбено тържество в Йемен.

В интервюто Асад заяви още, че усилията на западната коалиция в борбата й срещу "Ислямска държава" не дават резултат.

"Не съм видял резултати. Дори виждам противоположни на очакваните резултати. Тероризмът се разширява териториално и към терористичните групировки се прибавят нови хора", каза той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, един от критиците на Асад, потвърди своя призив към Москва да промени стратегията си.

"Стъпките, които Русия предприема и бомбардировките й в Сирия са неприемливи за Турция. За съжаление, Русия прави тежка грешка", каза Ердоган.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че докато "военни усилия" са необходими в Сирия, те няма да бъдат достатъчни за спиране на кръвопролитието. "Имаме нужда от политически процес, чието начало среща трудности".

Путин заявява, че Москва трябва да преследва бойците на "Ислямска държава", преди те да влязат в Русия, която има многобройно мюсюлманско население.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови