Ердоган призова партиите да приемат реалистично резултата от изборите

OFFNews 08 юни 2015 в 18:46 3568 4

В първото си официално изявление след изборите в Турция президента Реджеп Тайип Ердоган призова партиите да действат отговорно и да погледнат резултатите „здравомислещо и реалистично“.

„Мнението на нашата нация е най-високо от всичко. Аз съм сигурен, че участващите в изборите партии здравомислещо и реалистично ще оценят ситуацията, която не дава възможност на нито една партия да сформира сама правителство“, обяви Ердоган в съобщение, разпространено от информационната му служба.

В започналия след изборите нов период политическите партии трябва да демонстрират отговорност и да се отнесат с внимание към съхранението на стабилността и атмосферата на безопасност в страната и защита на съществуващите демократични успехи, посочи още турският президент.

Партията, основана от Ердоган – Партията на справедливостта и развитието, спечели изборите в Турция с над 40% от гласовете, но изгуби мнозинството, което имаше през последните 12 години.

Партията ще има 254 места в парламента, като за самостоятелно правителство са необходими минимум 276 депутати от общо 550. 

В турския парламент влизат общо четири партии, ПСР, Народно-републиканската партия, Партията на националистическото движение и Демократичната народна партия.

Изненада за анализаторите се оказа резултатът, постигнат от ДНП, която освен, че успя да събере необходимия брой гласове, за да влезе в парламента, при гласуването в чужбина се нареди на второ място с над 20% от гласовете. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови