Арабската коалиция твърди, че ирански дронове са атакували Саудитска Арабия

OFFNews Последна промяна на 16 септември 2019 в 21:01 2362 0

Saudi Aramco

Снимка АА

Дроновете, които извършиха нападения на петролни съоръжения в Саудитска Арабия, са произведени в Иран, предаде Bloomberg, като се позова на говорителя на Арабската коалиция Турки ал-Малики.

Пред журналисти ал-Малики е заявил, че атаките не са извършени от територията на Йемен.
Коалицията смята в близко време да огласи резултатите от разследването по обстоятелствата на нападенията, както и фотографии на използваните оръжия.

През нощта на 14 септември рафинерии на петролната компания Saudi Aramco бяха обект на атака с дронове. Нападнат бе най-големият в света комплекс за преработка на петрол, разположен в източната част на страната. Това доведе до двойно съкращаване на добива в Саудитска Арабия – до 5, 7 барела в денонощие.

Отговорност за нападенията поеха йеменските екстремисти-хуси, но САЩ се усъмниха в участието им и обвиниха иранските власти. Техеран отхвърля тези обвинения.

В същото време CNN съобщи, че ъгълът на атаката, броят на ударените точки и друга информация дава основания на САЩ да допуснат, че нападенията са извършени от Иран или Ирак. Това е казал анонимен източник от американската администрация.

Днес йеменските хуси от движението „Ансаруллах“ предупредиха компаниите и чужденците на петролните обекти в Саудитска Арабия за възможността от нови удари.

„Призоваваме компаниите и специалистите, сътрудничещи си със Saudi Aramco, да напуснат петролните обекти в кралството. Ние можем по всяко време да нанесем нов удар“, се казва в съобщение, публикувано в микроблога на говорителя на хусите Яхя Сери в Туитър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови