Американски дипломат: До 2 години Русия може да напусне Донбас

OFFNews Последна промяна на 28 декември 2019 в 20:03 6656 1

Снимка The New York Times

След година-две Украйна може да види Донбас освободен и изоставен от руските сили, прогнозира временният посланик на САЩ в Киев Уилиъм Тейлър, цитиран от VoA /Радио Гласът на Америка/.

„Аз мисля, че след 1-2 години е възможно да се постигне договореност за това руските сили да си отидат от Донбас. А Крим – това е въпрос на значително по-дълги срокове. Ключовият, най-сложният въпрос за Донбас, това е предаването на границата. Но може да се намери компромисно решение, с което руснаците ще предадат контрола върху границата не на украинското правителство, а на международните сили. Не, не на сепаратистите, не на марионетките на Русия, а действително на международните посредници“, отбелязва Тейлър.

Според него международната мисия, която ще контролира границата, трябва да гарантира такова ниво на сигурност, при което да стане възможно провеждането на избори. Защото „на тази територия избори не могат да се направят, докато там се намират руснаците и докато руски сили контролират границата“.

Той подчертава, че санкциите работят и наистина са болезнени. „Мисля, че Путин и сега би искал да се избави от тях. Затова е необходимо да се подготви път, който ще му позволи да се изнесе от Донбас и да запази имиджа си“, казва дипломатът.

Тейлър смята, че президентът Володимир Зеленски поема рискове и е готов на тях докрай, за да постигне онова, което украинците искат. „Украинците искат войната да спре, руските войници да прекратят огъня срещу тях. Но това няма да се случи, ако не се направят рисковани стъпки, като изтеглянето на войските, например. Да, но то беше практически изцяло едностранно и рисковано до определено ниво. Вижте какво стана после – благодарение на това Зеленски се срещна с Путин и на този среща издържа на натиска му, като каза „не“ на предложенията му“, коментира той.

Американският дипломат припомня, че САЩ открито критикуват Русия за враждебните и агресивни действия срещу Украйна и за подкрепата й за сепаратистите в източната част на страната.

„Ние нямаме проблем пряко да обвиняваме Русия за нахлуването в Украйна, за нападението на Крим, за водената война в Донбас. Но със Зеленски се различаваме по това, че ние не водим преговори с Путин, каквито води той“, уточнява Тейлър. Работата му в Украйна приключва на 1 януари 2020 г. и той се завръща във Вашингтон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

1

AnderXale07

29.12 2019 в 13:42

Пропуснал е да отбележи, че американците нямат проблем да воюват с Русия до последния европейски войник.