Александър Йорданов и още 72 евродепутати искат оставката на Борел след мисията му в Москва

OFFNews 08 февруари 2021 в 22:22 5108 0

Снимка gerb.bg

Александър Йорданов

73 евродепутати поискаха оставката на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, защото са на мнение, че с посещението си в Москва той е навредил сериозно на репутацията на Общността.

Бившият командващ въоръжените сили на Естония ген. Рихо Террас, сега евродепутат от Европейската народна партия, е начело на кампанията срещу Борел.

Единственият български евродепутат, който подкрепя призива за оставка на върховния представител по външната политика, е Александър Йорданов от ЕНП/СДС.

"Решението на върховния представител на ЕС по външна политика, социалистът Жозеп Борел, да посети Москва бе политическа грешка. На това обърнах внимание в изказването си в парламентарната група на ЕНП. Неговото мекушаво държане при срещата му с руския външен министър Сергей Лавров не остана незабелязано. Всяко дипломатично любезничене с политици от кръга на руския президент е контрапродуктивно, безрезултатно. Такава бе и визитата на г-н Борел в Москва. Гледката бе унизителна. На фона на полицейските репресии, заповядани от господаря на Кремъл срещу мирни демонстранти в редица руски градове, цял свят видя усмихнатия цинично Лавров и смаления до неузнаваемост пред него първи дипломат на Европа." - заяви в обръщение до симпатизантите си Александър Йорданов.

"Връх на неадекватността на европейския върховен представител по външна политика бе моментът, когато той не успя да реагира на новината, че руската страна е обявила за "persona non grata" трима дипломати на Германия, Полша и Швеция. Мисля, че това бе моментът в който г-н Борел трябваше веднага да прекрати визитата си и да отправи остра предупредителна декларация за тези руски действия" - каза още Йорданов.

Европейската комисия обаче защити мисията на Жозеп Борел в Москва. 

"Пътуването беше необходимо. Човек не бива да се отказва от едно посещение, защото изглежда трудно", каза в Брюксел говорителят на ЕК Ерик Мамер.

По думите му "едно пътуване на се оценява като успех или провал от това какво се случва в даден момент".

Правителството на Белгия също изрази подкрепа в декларация за мисията на Борел.

Върховният представител по външната политика твърди, че е научил от социалните медии за експулсирането от Русия на трима европейски дипломати, докато разговарял с руския външен министър Сергей Лавров в петък.

Борел заяви, че молбите му към Русия да спре експулсирането са били игнорирани. По думите му пресконференцията в Москва е била "агресивно режисирана", а посещението - "изключително сложно".

"Русия прогресивно се отдалечава от Европа и гледа на демократичните ценности като на екзистенциална заплаха. От страните членки зависи да решат какви да са следващите стъпки, и да, те може да включват санкции", каза Борел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!