Албанският премиер е назначил говорителя си начело на нова информационна служба

OFFNews 31 януари 2022 в 14:28 1792 0

Снимка Twitter

Новият шеф на Медийната и информационна агенция (МИА) на Албания Ендри Фуга.

Албанският премиер Еди Рама е назначил дългогодишния си говорител Ендри Фуга начело на новата информационна служба на Албания (МИА), съобщи Балканската мрежа за разследваща журналистика.

Медийната и информационна агенция (МИА) на Албания беше създадена миналата година и притесни множество правозащитници.

В края на септември бившият говорител на албанския премиер Ендри Фуга тихомълком е оглавил агенцията, която критици на Рама наричат "министерство на пропагандата". Назначаването му не беше публично оповестено.

Ендри Фуга е работил като говорител на Рама повече от десетилетие, още от времето когато албанският премиер е бил кмет на Тирана.

Според правозащитниците, противно на твърденията на кабинета, това няма да подобри достъпа до информация, а напротив - ще затрудни отразяването на събития и ще бъде съчетано със забрана конкретни журналисти или фоторепортери да проследяват дейността на властта ежедневно под претекст, че МИА създава собствено текстово и видеосъдържание.

От тази служба ще се контролират комуникациите на всички министерства и други институции, ще може да се назначават и уволняват пиари в който и да било държавен орган, да се свикват пресконференции на който и да било министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!