Ал Кайда уби американски журналист в Йемен

ОFFNews 06 декември 2014 в 19:44 2489 0

Люк Сомърс

Американският журналист Люк Сомърс и южноафриканският учител Пиер Корки са убити от Ал Кайда в Йемен след провалена спасителна операция, съобщава Би Би Си.

Операцията е проведена със съвместните усилия на американските и йеменските специални части.

Американският президент Барак Обама осъди смъртта на Сомърс като "варварско убийство".

Той допълни, че е одобрил операцията за спасяването на Сомърс и други заложници, които са били с него, защото е постъпила информация, че "живота на Люк е в непосредствена опасност".

33-годишният Сомърс е прострелян от похитителите си, след като спасителната операция е започнала и е бил тежко ранен, когато американските военни са стигнали до него.

Роденият във Великобритания журналист беше отвлечен в Йемен през 2013 г.

Обама предложи подкрепа и на семейството на южноафриканеца Пиер Корки, убит заедно със Сомърс. Той е бил отвлечен заедно с жена си Йоланда през май миналата година във втория по големина град в Йемен - Таиз. Тя е освободена на 10 януари 2014 г. без откуп.

САЩ няма да пестят усилия в използването на всичките си военни, разузнавателни и дипломатически възможности, за да върнат американците у дома, независимо къде се намират. Терористите, които искат да навредят на гражданите ни, ще усетят дългата ръка на американското правосъдие, каза още Барак Обама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!