Ахмети: въвеждането на албанския език в Македония вече е договорено

ОFFNews Последна промяна на 08 март 2017 в 22:11 5151 4

"Въвеждането на албанския език в държавните институции и избор на албанец за председател на парламента вече е договорено", каза лидерът на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ в Република Македония Али Ахмети и подчерта, че това е договорено в преговорите със Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев, предаде БГНЕС.

Според него върху банкнотите също има текст на албански. В интервю за „Ройтерс” Ахмети казва, че "политическата криза в Македония може да се влачи с години и че някои политици я използват за да предизвикат междуетнически конфликт".

"Тази политическа криза трябва да бъде решена с политически средства и тя не трябва да води до междуетнически проблем, за да може някоя партия да спечели... тази безпътица може да продължи и четири години", казва още той.

Днес премиерът на Република Македония призова за провеждане на нови предсрочни парламентарни избори.

"Изходът на политическата криза в Македония е провеждането на нови парламентарни избори заедно с регионалните", каза Димитриев и добави: „В следизборния период в Македония се отвориха дискусии, които остро засягат конституционния ред на страната и които не бяха част от предизборната кампания или много малко се говореше за тях“, каза премиерът, според когото по такива теми решение може да се вземе само от народа на нови парламентарни избори.

Той посочи също, че това е единственото решение на създалата се криза, като по този начин ще се даде възможност на всички партии да представят преди изборите своите планове за управление след изборите. „Гражданите трябва да имат по-ясна представа на кого дават гласа си и в каква посока ще се движи работата в бъдеще“, допълва той.

В момента вече десети ден тече протест по улиците на Македонските градове. Продължава недоволството на хиляди граждани, които са против коалиция между Социалдемократическия съюз на Македония и албанските партии, които предвиждат да се въведе т. нар. "Албанска платформа", която предвижда промяна в Конституцията, държавните символи и въвеждането на албанския като втори официален език в съседката ни.

В началото на месеца македонският президент Георге Иванов отказа да връчи мандат за съставяне на правителство на спечелилата изборите Социалдемократическия съюз с председател Зоран Заев.

В свое обръщение Иванов казва, че няма да връчи мандат за съставяне на правителство на партии, които нарушават единството на страната.

Според него след проведените избори на 11 декември избори чужда държава, визирайки Албания, и нейният премиер директно са се намесели във вътрешните работи на страната, чиято цел е да постави Македония като заложник на Албания.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10355

4

neverland

09.03 2017 в 11:38

#filiq
Как? И има ли смисъл?
ПС Какво имаш предвид под "българите в Македония"?

7671

3

Hissarion

09.03 2017 в 09:35

Да се вземат Заев и Георге и да я прекратят тая простотия вече. Да ги видим колко верват у идентитетот.

22188

2

Стефан

09.03 2017 в 02:55

Че къв ти е проблема? Иди, погрижи се, защити.