Каракачанов: Македония да не допуска албанския като втори официален език

OFFNews Последна промяна на 03 март 2017 в 12:14 4882 2

ВМРО с тревога наблюдава процесите в Македония от изминалите дни. Не трябва да се правят компромиси и да се допуска албанският като втори официален език. Ако Македония сега се огъне пред натиска, утре може да се стигне включително и до фактически разпад на държавата.

Това посочва в своя декларация лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по повод извънредното положение в Република Македония.

Той припомня, че ВМРО винаги се е застъпвала за независима Македония, докато Киро Глигоров е настоявал за хлабава конфедерация на бивши югославски държави, а не за суверенна страна.

"България беше първата държава, която призна нейната независимост, затова и изказваме пълна подкрепа на нашите братя за суверенитета и териториалната цялост на страната", допълва лидерът на ВМРО.

"Сигурността и спокойствието на нашите сънародници, живеещи в Македония, е национален приоритет на България и на ВМРО, която е един от водещите фактори политическия живот на страната. Разиграването на картата за дестабилизиране на Македония е опасна игра, в която ние няма как да стоим безучастни", продължава декларацията на Каракачанов.

Той категорично се противопоставя на идеите за двуезичност, федерализация и кантонизация на Македония. В Европа и в развития свят не съществува понятието „колективни права".

"В основата на държавите и държавността са индивидуалните човешки права. Поставянето на табели на албански език на места, където живеят наши братя, е демонстрация на нещо друго, но не и на човешки права.

Българите винаги сме уважавали и ще уважаваме всеки, но когато някой, който и да е той, си позволи да си играе със съдбата на Македония, винаги ще срещне нашата безкомпромисност", декларира той.

Каракачанов призовава Македония да не се огъва пред натиска. Ние сме с нея и ще подкрепим бъдещето ѝ на страна, в която хората с различно самосъзнание живеят заедно, единни и задружни. Бъдещето е в обединението, а не в разединението, заявява лидерът на ВМРО.

В заключение той честити на всички българи от двете страни на границата националния празник на България.