Афганистанското правителство и талибаните обявиха 3-дневно прекратяване на огъня заради Байрам

OFFNews 31 юли 2020 в 11:24 1887 0

Афганистанското правителство и талибаните обявиха тридневното примирие заради мюсюлманския празник Курбан Байрам, предаде Франс прес. 

Курбан Байрам е вторият голям празник за мюсюлманите след Рамазан. 

Това е рядък случай, в който страните да си поемат дъх, а мнозина се надяват нещата да тръгнат към исторически мирни преговори между двата лагера. 

Спирането на огъня за три дни във връзка с Байрама е трето от началото на войната преди около 19 години.

"Това е историческа възможност за мира и никой не бива да я провали", заяви 26-годишният учител Земарай Седики. "Израснах с този конфликт, стига толкова. Сега е моментът за сключване на траен мир", добави той.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани и талибаните отправиха сигнали, че след мюсюлманския празник преговорите може да продължат. Те трябваше да започнат на 10 март, но това не се случи заради липса на напредък в процеса на размяна на затворници, а бунтовниците поставят завършването му като предварително условие. 

Очаква се скоро афганистанските власти да приключат с освобождаването на 5000 бунтовници, а талибаните с 1000 души от силите за сигурност.

Снощи въстаниците заявиха, че са изпълнили исканията с общо 1005 освободени затворници, а Кабул вече е пуснал на свобода най-малко 4400.

Правителството на Афганистан предупреди, че някои от затворниците, за чието освобождение настояват талибаните, са много опасни, за да бъдат на свобода. 

Президентът Ашраф Гани заяви, че до четири дни ще бъдат пуснати от затворите 400 привърженици на талибанското движение. 

През второто тримесечие са убити 711 и са ранени 1374 цивилни, което е около 60% повече, отколкото през предходните три месеца, и с 18% повече, отколкото през същия период на миналата година, показват данни на международната коалиция в Афганистан. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови