Quantcast

85 души притежават колкото половината свят

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2014 в 18:00 3293 5

Благосъстоянието на 85-те най-богати хора в света се равнява на това на половината население на планетата - тоест на 3.5 милиарда от най-бедните хора.

Това съобщава доклад на Oxfam, съставен няколко дни преди старта на Световния форум за икономика.

Икономическите елити, представляващи 1% от населението, притвежават почти половината от световното богатство, докато 7 от 10 човека живеят в страни, където икономическото неравенство се е покачило през последните 30 години.

Световният икономически форум констатира, че именно това неравенство е главната причина, която влияе на социалната стабилност в бедните страни и заплашва сигурността в световен мащаб.

Докладът посочва, че в Индия за последното десетилетие броят на милиардерите се е увеличил от 6 на 61.

Така в страна с население от 1,2 милиарда няколко десетки души разполагат с общо 250 млрд. долара

Не може да се надяваме да спечелим борбата срещу бедността, без да започнем първо със социалното неравенство. Неговото разрастване създава порочен кръг, в който богатството и властта са съсредоточени в ръцете на малцина, коментира главният директор на Оксфам Уини Баянима.

В Европа, натискът, упражнен върху бедните хора и средната класа, е огромен. Големите инвеститори печелят дори и от държавните фондове за подпомагане.

В Африка глобалните корпорации, които са в добивната промишленост, злоупотребяват с ресурсите на правителствата, които са предназначени за борба с бедността.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2014 в 10:14

Скъпи "Аз", в България "левите" трябва да се изкажат по въпроса. Те са тези които узурпираха икономиката и ресурсите на страната в последните 25 години и се превърнаха в "червени барони". БСП е партията на богатите в бантустана България. Ти ако си идиот, ние не сме...

21.01 2014 в 06:31

А само още три-четирима останалата половина... ама за тях не споменават, защо ли??

21.01 2014 в 01:10

Ми бедността е там където са левите, там където няма работеща правораздавателна система, където има корупция и анархия.

20.01 2014 в 23:18

Десните, къде сте да се изкажете по въпроса? Време е и за дежурните слова - световният икономически форум са комунисти, които искат да окрадат залъка на честните предприемачи :)))

20.01 2014 в 23:11

Интересно какво ще каже Каролев "по този въпрос".