58 процента от финландците не искат да има туристически визи за руснаци

Георги Савчев 04 август 2022 в 19:20 3234 2

Хелзинки

Снимка Пиксабей

Хелзинки

Повече от половината (58%) от финландците подкрепят предложението да бъде спряно издаването на туристически визи на руснаци.

Против са 24%, а 18% от респондентите нямат позиция по този въпрос. Това показват данните от проучване, направено по поръчка на финландското обществено радио.

Повечето от респондентите, които подкрепят предложението да бъде спряно издаването на туристически визи на руснаци, са мъже, хора на възраст между 50 и 64 години, с високи доходи.

Най-често противници на предложението са жени и младежи на възраст между 25 и 34 години.

Жителите на Северна и Източна Финландия са по-склонни да подкрепят забраната за издаване на визи за руснаци.

Днес външният министър Пекка Хаависто заяви, че Финландия има начини да наложи свои собствени визови ограничения, но същевременно ще повдигне въпроса за визовата политика за руснаци на неформалната среща на външните министри на ЕС в края на август.

Хаависто обясни още, че правителството в момента обсъжда възможността за въвеждане на т.нар. хуманитарни визи - за журналисти, дисиденти и граждани, преследвани по политически причини в Русия.

Председателите на парламентарните групи на всички партии в управляващата във Финландия коалиция подкрепят предложението да бъде спряно издаването на туристически визи на руснаци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!