5 по Рихтер разлюля Албания, Македония и Черна гора, 4.8 - Словения

OFFNews 01 ноември 2015 в 10:27 4241 1

Албания, Македония и Черна гора днес сутринта бяха разлюляни от силно земетресение с магнитуд 5. Няколко часа по-късно земетресение стана и на територията на Словения. То беше с магнитуд 4.8.

Епицентърът на първото земетресение е бил в Източна Албания. Шест минути по-рано и 6 минути след силното земетресение са усетени още два труса с магнитуд около 3. В епицентралния район е вероятно да има щети.

Вчера сутринта на същото място земетресение с магнитуд 3.8-4.2 (магнитудните оценки са на Албания и Македония) - постави начало на поредица от трусове в рударското албанско градче Булкиза. Епицентрите на четирите регистрирани земетресения са в Източна Албания, в сектор на Албанските планини, сегмент от Динаридите.

Активираният район е на петнадесетина километра южно от Булкиза, около 35 км източно от столицата Тирана и около 30 км западно от Дебър. Изхождайки от параметрите на основния трус, сътресението в Булкиза не е превишило интензивност от V степен, а в Дебър-Македония и Тирана-Албания, III-IV степен по 12-степенната скала. Следователно, загуби за населението не са вероятни.

В 8:52 ч (местно време, 9:52 ч. - българско) земетресение разлюля и Словения. Магнитудът му е 4.8, по данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Точните координати на епицентъра са 45.86 с.ш.; 15.52 и.д., на 36 км западно от Загреб.

10 минути след земетресението в Словения на същото място последва вторичен трус със сила 3.3.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!