Ден на траур в Румъния и Русия

OFFNews 01 ноември 2015 в 08:15 2582 0

Румъния и Русия обявиха траур, след като стотици техни граждани загинах при два отделни инцидента - пожар в клуб в Букурещ и самолетна катастрофа над Синайския полуостров в Египет.

Вчерашната катастрофа е не само в новата история на Русия, но в цялата история на руската авиация.

"В деня на траур на цялата територия на страната националният флаг ще бъде спуснат наполовина. Препоръчва се на културните учреждения, телевизиите и радиата да отменят развлекателните събития и програми в деня на траур", се казва в указ, подписан от президента Владимир Путин.

Самолетът на авиокомпания "Когалимавиа", изпълняващ полет от египетския курорт Шарм ел Шейх до руския град Санкт Петербург, се разби вчера половин час след излитане, на 100 км южно от административния център на провинция Северен Синай Ел Ариш. Загинаха всички 217 пътници и 7-членен екипаж.

27 души загинаха, а близо 200 са в болница след вчерашния в дискотека в Букурещ. Огънят лумнал малко след полунощ по време на концерт на група Goodbye to Gravity.

Смята се, че пожарът е причинен от фоерверки, възпламенени в закритото пространство, макар групата да не е имала официално разрешение за това. Сцената се запалила за секунди и пламъците стигнали до тавана. Дървената конструкция се срутила върху хората, които се задушавали от гъстия дим.

Това е една от най-ужасните трагедии, сполетявали Румъния в последните десетилетия, като траурът в страната ще продължи три дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови