47 полицаи са ранени при безредиците в Скопие

OFFNews 06 юли 2022 в 08:31 1281 0

Скопие

Снимка ЕПА/БГНЕС

Безредици в Скопие

47 полицаи са ранени при ескалацията на напрежение пред сградата на парламента на Северна Македония снощи, съобщи вътрешното министерство. 11 от тях са с по-сериозни наранявания, а двама с тежки травми.

Протестът срещу предложението на френското председателство за преговорна рамка на Северна Македония с ЕС започна пред сградата на правителството, продължи пред министерството на външните работи и завърши пред сградата на парламента около 23 ч. местно време.

Полицията е установила сериозни нарушения на обществения ред от страна на протестиращите - хвърляни са камъни, яйца, железни предмети, плочки, коктейли "Молотов", пътни знаци, кофи за боклук и пиротехнически средства, както по сградите, така и по полицейски служители.

От МВР съобщават за нанесени щети по прозорци и фасади и в трите сгради - на правителството, министерството на външните работи и парламента на Република Северна Македония, счупени са 16 полицейски щита, няколко защитни полицейски шлема и апаратура за радиовръзка, пострадала е полицейска будка пред парламента и полицейска кола, съобщава БТА.

Задържани са 11 души, като от МВР уточняват, че по време на безредиците полицията не е използвала нито пиротехника, нито химически средства за разпръскване на протестиращите.

„МВР предприема мерки за изясняване на случилото се и призовава организаторите на протестите и гражданите да проявят демократичен капацитет, протестите да бъдат мирни и демократични, да се запази редът, спокойствието и сигурността. Чрез насилие срещу онези, които пазят реда, спрямо македонската полиция и съоръженията на институциите, не се постига нищо. Диалогът трябва да се води в институциите“, пишат от вътрешното ведомство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!