33-ти ден на войната: Киев съобщава за отстъпление на руските сили в няколко района

Чернигов е напълно обграден. Градът е пред хуманитарна катастрофа без ток, вода и храна

OFFNews 28 март 2022 в 10:09 6686 26

Снимка БТА

Два руски тактически батальона са се изтеглили от района на Киев обратно в Беларус след тежки загуби. А военно въздушните сили в Киев са унищожили четири самолета и хеликоптер, съобщиха от украинския Генерален щаб. 

Отстъпление на руснаците има и в още няколко района на страната. 

Вицепремиерът Ирина Верешчук обвини Русия в „безотговорни" и потенциално опасни действия в района на АЕЦ „Чернобил“. Според Верешчук руската страна струпва стари и неподдържани оръжия в района, което може да доведе да повреда на саркофага на авариралия четвърти реактор.

Кметът на близкия град Славутич, където живеят работниците, поддържащи Чернобилската атомна електроцентрала, съобщи, че руските сили са се изтеглили от града, след като са изпълнили задачата си по обследването му, съобщи Ройтерс. 

Вчера губернаторът на Киевска област Олександър Павлюк заяви, че руски войски са поели контрол върху града, който се намира непосредствено до забранената зона около централата, претърпяла през 1986 г. най-тежката ядрена катастрофа в света. 

"Руските части свършиха работата, която си бяха набелязали. Направиха оглед града, днес приключиха с това и напуснаха. В момента в него вече няма такива сили", каза във видео пост в интернет кметът Юри Фомичев.

В продължение на 33 дни въоръжените сили на Украйна възпират нахлуването на Руската федерация. Група от отбранителни сили продължава да провежда операция в източна, югоизточна и североизточна посока, се казва още в съобщението на украинския Генщаб.

Сраженията продължават в районите на Тополское, Камянка и Сухая Камянка. Продължава и отбраната във Волинско и Северско направление и изпълнението на други задачи в определени оперативни райони. Ситуацията е под контрол.

В южната част на Украйна усилията са съсредоточени върху организирането на мерки за защита на градовете Кривой Рих, Запорожие и Николаев, поддържането на определени участъци от морското крайбрежие, както и защитата и отбраната на обекти от критичната инфраструктура. 

В Донецка и Луганска област са отблъснати пет вражески атаки през деня.

Пожарникари се бориха с огромен пожар в склад за гориво, засегнат от ракетни удари. Кметът на Чернигов съобщи, че северният украински град вече е напълно обграден от руски сили. По информация на регионалната администрация доставките на вода, ток и газ са прекъснати заради бойните действия. Съобщенията дойдоха, след като Русия заяви, че ще съсредоточи инвазията си на изток.

В същото време Украйна обяви, че си е върнала контрола върху няколко села в серия от контраатаки, включително на изток от Харков и северозападно от Мариупол.

"Близо две седмици след бомбардировките на театъра в Мариупол и ние все още не знаем каква е съдбата на стотиците цивилни, които бяха намерили убежище там", каза общински служител от града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

27

Johnny B Goode

29.03 2022 в 06:14

Абе Тарабата, стига ги чете тези дезинформации по империалистическите медии, че РосКомНадзор ще ти спре копейките.

-60

25

офф бее

28.03 2022 в 20:44

"Газа само в рубли..." Ся троловете ще станат петролни шейхове...А Костя Копейкин ще им е емир...:-)))

2073

24

Johnny B Goode

28.03 2022 в 17:32

Абе Трабата, нещо подпали май. Истината боли а?

2073

20

Johnny B Goode

28.03 2022 в 15:20

Абе Тарабата, бай ви Путлер настъпи мотиката май нещо?
Кво стана с "непобедимая и легендарная"?
Новата тактика май е военните му стратези да задръстят Украйна със старо желязо.