15 г. затвор за руските журналисти, ако използват думата 'война'

Нов закон за 'фалшивите новини' в Русия предвижда големи глоби и затвор за разпространение на "фалшиви новини"

Йорданка Веселинова 03 март 2022 в 11:41 7248 17

Снимка УНИАН

Цивилни от Житомир се учат как да хвърлят коктейли "Молотов" преди руските войски да са достигнали до града

Седем дни след началото на войната в Украйна в Държавната Дума в Русия се прокарват законови промени срещу "фалшивите новини за военната операция".

Поправките бяха приети в ресорната комисия и се очаква скоро да бъдат гласувани и от Думата, съобщи руската служба на Би Би Си.

Според законопроекта журналистите, разпространяващи "фалшиви новини" за руските въоръжени сили, ще се санкционират с глоба от 700 000 до 1,5 млн. рубли или лишаване от свобода до 3 години.

Ако "фалшивите новини" се разпространяват от организирани групи или длъжностни лица и са подкрепени с "фалшиви" доказателства, наказанието се увеличава - от 5 до 10 години затвор.

Когато "фалшивите новини" доведат до сериозни последици за държавата, наказанието е още по-голямо - от 10 до 15 години затвор.

Според законопроекта отговорност ще се носи и за дискредитиране на руските въоръжени сили. Тук влиза съобщаването на унищожена техника, брой ранени, загинали или пленени войници, критики към армията и други. За това "престъпление" отговорността е административна. При второ провинение има и глоба в размер от 100 000 до 300 000 рубли.

Преди дни руският медиен регулатор Роскомнадзор заяви, че медиите трябва да отразяват "военната операция" само въз основа на информация от официални руски източници. В този смисъл думата "война" се превърна във фалшива новина, заради която редица медии бяха принудени да изтрият част от съдържанието си, а някои от независимите - като "Дожд" и "Ехото на Москва", бяха блокирани.

Журналисти пък напуснаха страната, защото се страхуват за живота си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1321

20

4rnor

03.03 2022 в 17:27

Г-н zuljin, вчера обединените нации много ясно показаха, кои са дискредитираните. Горда Русия, стои рамо до рамо с единствените останали борци за свобода и правда на тази планета - Северна Кореа, Еритрея, Грузия и две трети от Сирия. От където и да ги гледаш, групичка дет се слави като фонтан на доверие :)

1321

18

4rnor

03.03 2022 в 17:16

Брех .... тоз Азовски нацистки батальон, предвождан от еврейски президент, дет 7-ми ден се противи на великата руска военна машина във всеки град, в който стъпят. Военна машина, която е някаква извратена гротеска съвкупност от неориентирани руски деца, фанатизирани чеченски мюсулмани, промити мозъци, които развяват Съветски знамена и разни там Вагнерски дивизии (дето въобще не са нацисти :)). И това спонсорирано от държава, която праща в затвора журналисти, които използват неудобни думи, прибира по районни 7 годишни деца и си трови опозицията с новичок. Аплодисменти за тези благородни и безкористни спасители :)

-8580

17

Ами ако РТ и Расия24 нонстоп разпространяват лъжи за войната кво правим?

5827

14

pisnamiotmutri

03.03 2022 в 14:29

Сега разбирате ли защо Янев се пази от тази дума

22548

11

dolivo

03.03 2022 в 12:30

Путин първи доката чеченци, вече ги няма, сега чеченците дето е тормозил дойдоха да помагат на украинците. Не го обичат Путин и това е.

А България обича обича - ботуш би лизала