15 души зад решетките. Албанската полиция арестува прокурор и полицаи след разследване на криптиран чат

OFFNews 31 юли 2023 в 17:15 2210 0

Снимка VoxNews

Благодарение на разследването на белгийската Sky ECC (криптиран чат, който може да работи само със специално конфигурирани за целта смартфони – бел. ред.) албанската полиция е арестувала 15 души, заподозрени в различни криминални престъпления, включително трафик на наркотици и убийство, се посочва в съобщение за медиите на албанската антикорупционна полиция, цитирано от белгийската новинарска агенция Белга. Голяма част от престъпленията са свързани с търговията с кокаин, пише фламандският вестник „Стандард“.

Сред арестуваните са един прокурор и трима висши полицейски служители. Според местни вестници арестуваният прокурор е уредил повдигането на обвинения срещу определени престъпници срещу заплащане. Твърди се, че един висш полицейски служител е споделил с престъпниците информация за човек, който по-късно е щял да бъде убит, а друг е помогнал на двама килъри да избягат.

Албанската преса се фокусира и върху ареста на известен бизнесмен, за когото се смята, че е поръчал поне едно убийство. Според опозицията той има тесни връзки с албанския министър-председател Еди Рама. В съобщението за пресата антикорупционната полиция изрично благодари на белгийската, нидерландската и френската полиция.

Sky ECC е международна полицейска операция, кръстена на едноименната криптомрежа, която доведе до хиляди арести по целия свят. През 2021 г. полицията разкри престъпна комуникационна мрежа чрез разбиване на системата за криптирани съобщения Sky ECC. Престъпниците открито разкривали всички свои сделки на съучастниците си, мислейки, че системата е неразбиваема.

През февруари т. г. разкодирането на платформата Sky ECC само две седмици след разбиването на албано-българска наркогрупа и залавянето на извършителите на убийството на прокурор Арджан Ндоджа, доведе до поредната операция срещу албански престъпни групи, при която бяха арестувани 9 албанци, замесени в международен трафик на наркотици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!