Заканата "Повече няма да бъдеш полицай" започна да се случва

Прокуратурата поднови проверката по случая "АЕЦ Козлодуй"

Юлиан Христов 24 юли 2017 в 15:15 17874 22

Заплахата

Заканата, която бившият вече началник на отдел „Физическа защита“ в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов отправи към служител на МВР, е започнала да се реализира.

Полицаят, който си навлече гнева за това, че санкционирал приятел на Караджов, защото шофирал в нетрезво състояние, е с отнет допуск до класифицирана информация, каквато се изисква за всички служители в АЕЦ, научи OFFNews. Това обстоятелство на практика довело до отстраняването на полицая, който обжалва отнемането на допуска. 

Проучването и даването на допуск до държавни тайни се дава от ДАНС. Този факт подсказва, че самоувереността, с която Караджов заявява, че ще уволни служител на МВР, вероятно е подплатена с протекции от най-високо равнище. 

След заканата на Караджов през февруари е оказан сериозен натиск и върху други служители на Районното управление в Козлодуй и управлението на територията на АЕЦ-а. Първи в списъка бил Аспарух Максимов - началник на Районното управление в Козлодуй, който отказал да покрие случая и предал преписка до прокуратурата. Както стана ясно по нея е отказано да бъде образувано досъдебно производство. 

След случая Максимов е бил преместен в управлението в Бяла Слатина, а по-късно сам е изявил желание да се върне като редови служител в Козлодуй. 

Отделно от това срещу 16 други служители, които участвали в подписка с подкрепа към началника им, е започнала проверка за това, че се возили без билети в служебен автобус.

Срещу служителя, който пусна записа от от скандалния случай - Цветан Благоев, веднага след това е започнало производство за това, че тормозил свой колега и за това, че изразявал лична позиция в социалните мрежи.

В същото време след случката в районното управление е образувана проверка, в която записът от скандала бил предоставен. Този факт обаче бил потулен и той не бил оповестен на прокуратурата.

Междувременно за OFFNews говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че записът е изискан и материалите в Районната прокуратура по случая са изискани. "Вероятно ще се стигне до промяна в решението на районната прокуратура, защото все пак има и обстоятелства, които не са били известни до този момент, но пък сега са публично достояние", обясни Арнаудова. 

Междувременно дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР е започнала своя проверка по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

22

aleks121

25.07 2017 в 17:41

Колкото до цитирания "началник" Аспарух Максимов, същия бе преместен в Бяла Слатина поради некадърност и поради факта, че покровителстваше Цецо Благоев и му разрешаваше да си разиграва коня.Цецко е като слънце - всеки който е прекалено близо до него рано или късно изгаря.

8053

21

aleks121

25.07 2017 в 17:27

Цецо Благоев е полицай пред уволнение нямащ нищо общо със случая с Пешко Караджов. Опитва се да извлече дивиденти и да се изкара жертва.
Защо Цецо не алармира медиите когато с приятеля си Цветан Гоцов се прегръщаше с хора от активния криминален контингент из врачанските кръчми? Защо не ги алармира, когато бе на "хранилка" на "МЕГАСОТ"?

29585

20

Izalina

25.07 2017 в 11:24

"микроби"
Точно. И като тях изобилстват в пъти над полезните организми.
За жалост съм песимист. Козлодуй е малък, всичко се знае и дори да има справедлив завършек, то ще е само в името на пиара на министерството и прокуратурата.
Системата е изгнила навсякъде и 99% от хората смятат, че Цецо е лицето на беге-полицая, а не Вале.
По-сериозна метла трябва да играе, но на никого не му стиска. Така е по-удобно :(

8292

19

АЕЦ

25.07 2017 в 11:09

Izalina, дай боже този бът правдата да възтържествува и един закрилник на престъпниците, без морал и ценности, безкруполен и долен ПРЕСТЪПНИК В УНИФОРМАда си получи заслуженото! През всичките 20 години откакто е полицай винаги е прогресирал по този начин-приписва си заслугите от работата на достойните полицаи и прехвърля отговорността за собствените си престъпления върху тях! Най - накрая се реши някой да се справи с Ц. Благоев, но може би късно разбра, че зад него стоят парите на престъпниците и страхът и ужаса всяван сред хората и служителите толкова години! Желая успех на всички достойни ръководители и служители на МВР, които се борят денонощно за по добър ред и сигурност! Истината е че за да се постигне този желан ред и сигурност системата трябва да се освободи от такива микроби като Цецо Благоев и себеподобните му, които служат на престъпниците и се грижат единствено за собствената си материална облага!

29585

18

Izalina

25.07 2017 в 10:43

Благодаря. Точно това имах предвид с първия си коментар. Дано устискат, че явно околната среда не помага особено за всякаква принципност в тая структура.

8292

17

АЕЦ

25.07 2017 в 10:26

Вале Манов е служител с дългогодишен опит, след случката спрямо него и колегата му Драгомир Димитров не са взимани и съм сигурен, че няма да бъдат взети никакви мерки!Не мога да кажа добри ли са не са ли, но е показателно, че си вършат работата съвестно и с достойнство без да се съобразяват кой какъв е! Не че Пешко Караджов пияницата е някакъв фактор, но в омите на обикновенните хора е издигнат едва ли не като директор на АЕЦ. Такива псевдо началници като него в АЕЦ-а с лопат да ги ринеш!

29585

16

Izalina

25.07 2017 в 09:13

"Говорителят на полицията във Враца Красимир Василев каза, че полицай Благоев, който разпространи видеото, не е бил свидетел на случката и че срещу него в момента тече дисциплинарна проверка по други случаи, които „нито пряко, нито косвено имат отношение по проверката“ по първия случай."

Цитирам част от първата новина по случая, така че Офнюз в случая е достатъчно обективен. Очевидно Благоев е устроен да привлича внимание, ама явно не го е доизмислил за себе си, пускайки видеото.
Хубаво е обаче, че стана обществено достояние за да видим всички криви и прави в случката.

А, АЕЦ, като очевидно добре запознат с героите, бихте ли ни споделили дали Драгомир Димитров и Валери Манов са от добрите?

8292

15

АЕЦ

25.07 2017 в 08:59

До jkljkl123. Виж аз уточнявам само кои са хората, които се споменават в статията и които се опитват да бъдат изкарани като жертви на ситуацията! Но ти явно не се интересуваш от истината и не виждаш по далеч от носа си! Не защитавам нито ГЕРБ, нито БСП или която и да политическа партия, всички са еднакви и никой не идва на власт да решава проблемите на хората! Аз изразявам моето възмущение от наглостта на един "престъпник в униформа", заради който от МВР си тръгнаха десетки стойностни хора през годините, разплакал не едно и две семейства, сега изведнъж става закрилник на полицията и заради " героичната си саможертва" ще бъде уволнен!
Но и да ти пбяснявам и да не ти, няма смисъл, хора като теб не се интересуват от истината, а се нуждаят от платформа за изява, където спокойно да плюят по някого и да търсят причината за собствените си неуспехи в другите! Успех ти желая!

7930

14

jkljkl123

25.07 2017 в 07:44

AEЦ - стига си се пънал - ясен си като бял ден. Някакъв платен/заинтересован/.. трол си. Нямам представа кои са Пешко Караджов, Аспарух Максимов и т.н. за които говориш с такъв патос все едно трябва да са известни на всички - много типичен похват използван от вестници ,като ПИК , когато тръгнат да очернят някой.
Дори това което казваш да е вярно съвпадението във времето не е никакво съвпадение , а ГЕРБ управляват като сатрапи.

8292

13

АЕЦ

25.07 2017 в 01:02

До 6(piton), съгласен съм с теб, че прокуратурата за пореден път се подиграва със служителите на МВР! Не съм съгласен, че са тормозени и притискани служителите на МВР участвали клипа и тези работили след това по документирането му! Думите ми са истина и могат да се проверят! Лицето Цецо Благоев, което заявява, че той и други негови колеги са тормозени заради този случай е долна лъжа! Той и посочените от него хора нямат нищо общо със случая и в последващите действия по извършшване на проверката! Това също може да се провери!