ПИБ издейства тайно дело за източените сметки на "Кулинар"

Александра Маркарян Последна промяна на 16 октомври 2013 в 08:47 8547 6

Софийски районен съд
Софийски районен съд

Първа инвестиционна банка си издейства делото за източването на сметките на фирма "Кулинар" да се гледа при закрити врата от съда.

Това стана на днешното заседание по делото в Софийския районен съд.

Още в началото му адвокатката на банката Цветана Чуклева поиска от съда представителите на медиите да не бъдат допускани, защото делото било на твърде предварителен етап, което не давало възможност за гарантиране на обективността, а това можело да навреди на банката "без основания за това". В пресата пък излизали некомпетентни материали за случая.

Адвокатите на "Кулинар" възразиха, изтъквайки, че делото не представлява търговска или друга тайна и че твърденията за некомпетентността са лично мнение на адвокатите на ПИБ, което в "Кулинар" не споделят.

Въпреки това обаче председателят на 62-ри състав съдия Върбан Сучков уважи искането на адв. Чуклева и реши заседанието да се проведе при закрити врата.

Днешното заседание бе по едно от двете дела, които "Кулинар" води срещу ПИБ. То е за възстановяване на 50 000 евро, източени от сметките на дружеството в банката през 2011 година. Тогава, приемайки фалшиви пълномощни и извършвайки множество нарушения на вътрешните си правила, банката допуска измамник да източи близо 1 милион лева от сметките на дружеството.

Второто дело срещу ПИБ се гледа в Софийския градски съд. Иска там е за възстановяване на останалата част от сумата. Следващото заседание в СГС е на 4 декември. 

По случая дело се води и срещу "Инфонотари", които са дали електронен подпис на "Кулинар" на адв. Бисер Борисов (източил по-късно сметките), като също са приели фалшиви пълномощни. От "Кулинар" искат от съда да обяви за нищожен договора за удостоверителни услуги. Заседанието е насрочено за 23 октомври.

Електронният подпис е даден от "Инфонотари" на адв. Бисер Борисов през юли 2011 г.

Пълномощните, които Бисер Борисов е представил пред "Инфонотари", не биха били основание за даването на електронен подпис, дори и да бяха автентични, а не фалшиви - чрез тях само един от членовете на Борда на директорите на "Кулинар" упълномощава Бисер Борисов да получи е-подписа на "Кулинар", а трябва да са поне двама. Освен това, в самите пълномощни има грешки - ЕИК на фирмата е сбъркан, което би трябвало да е основание за отказ от приемането на пълномощните. В тях е написано още, че "Кулинар" е ООД, а всъщност е АД. "Кулинар" ООД е съвсем друга фирма. Във фалшивите пълномощни е написано, че автор (т.е физическото лице, което може да получи електронния подпис на "Кулинар") е Николай Янакиев, но от фирмата го дават на Бисер Борисов.

На място, в централния офис на "Инфонотари" на ул. "Иван Вазов" 16 адв. Борисов представя копия от три лични карти - своята и на двама членове на борда (Николай Янакиев и адв. Калоян Янков), но единствено върху копието на неговата лична карта има подпис и надпис "Вярно с оригинала". Копията от личните карти на Янакиев и Янков са без подписи и "Вярно с оригинала" и не случайно - между снимките и оригиналните лични карти има драстични разминавания - сбъркано ЕГН, различна снимка, сгрешени данни за място на раждане. Въпреки това от фирмата ги приемат, без да се усъмнят.

OFFNews отправи запитване до "Инфонотари" във връзка с издадения електронен подпис. Оттам отказаха да отговорят по същество заради воденото дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2013 в 14:28

Да ти направят и хладилника и кенефа с чип! Така най-честно държавата ще може да определи размера на такса смет и такса пречистване отпадъчни води.

16.10 2013 в 12:18

За съжаление всички банки са такива. Ако намериш свястна, кажи да отида и аз там.

16.10 2013 в 11:32

Което не е лошо защото за една никаква такса от 50 бонки банката получава консултация за пробойните в сигурността. Така че по добре днес 50 000 вместо утре 5 милиона.

16.10 2013 в 10:53

Г-н Ханку Брат,

темата ми стана интересна и затова я следя от самото начало. Вече съм сигурен, че адв. Калоян Янков и адвокат Бисер Борисов работят в тандем, защото няма отговор въпросът как така адвокат Борисов не е даден на прокуратурата при положение, че той е лицето, което е представило фалшивото пълномощно и е изтеглило парите от сметките на Кулинар. Схемата е работила и на други места. За формално нарушение от страна на банката тя бива осъдена и измамниците получават още един път парите, този път от банката. Помислете върху това!

16.10 2013 в 10:12

изгубиха ме като клиент, след като според тях аз нося отговорност ако някой с фалшиви документи ми източи сметката, нещо доста абсурдно, то по тази логика те може нарочно да се направят на ударени и да дадат на някой да ми източи милиончетата :)

16.10 2013 в 10:03

Е те инфонотъри като ти издадат ключ, той да не ти дава автоматично достъп до сметките на разни компании с милиони в тях. Даване на достъп до електронното банкиране с определен ключ си е изцяло работа на ПИБ. То и ключа дето е издаден сигурно вътре атрибутите са такива каквито са представени документите (т.е. грешни).

Затова електронно правителство и чипа с електронния подпис в личната карта. Понеже държавата го прави разбира се технологично ще ни върне поне 10 години назад ама пак по-добре.