40 кг хероин мина през България, хващат го в Словения

OFFNews 23 декември 2014 в 14:24 12486 6

Снимка Ройтерс

През октомври Германия залови 330 кг хероин в буркани с кисели краставички и див чесън, минал през рентген в България

40 килограма чист хероин е минал безпрепятствено в България и е бил заловен в Словения.

Пратката е била скрита в хладилен камион, пътуващ от Турция за Словения. ТИР-ът е влязъл в България през КПП "Капитан Андреево". Бил е скрит в компресора над ремаркето в четири различни тайника с по 10 килограма хероин във всеки, научи OFFNews от свой източник. Информацията не е оповестена от българска страна.

Камионът е селектиран от българските власти за проверка, минал е на рентген и митничарят не е установил нищо.

Това е поредната пратка, която минава през България, въпреки че е заложена в митническата система за проверка и е минала през рентгеновата проверка на българската граница. За всички тези пратки се разбра, едва след като бяха заловени от партньорски служби.

Когато един камион бъде заложен в системата и бъде проверен на българската граница, това е индулгенцията му да мине свободно през целия Европейски съюз, като "проверен" (чист).

На 9 октомври Германия оповести, че е заловила 330 кг хероин в буркани с кисели краставички и див чесън. Камионът е пътувал по дестинацията Иран-Холандия и е минал през Капитан Андреево. Так е селектиран от митнически служители, проверен е с рентген и не е открито никакво нарушение, въпреки рисковата дестинация. Холандия е най-големият производител на краставици в Европа. Но фактът, че внася кисели краставички от Иран не се е видял странен на митническите служители и те не са извършили физически оглед.

На 6 септември митничарите на "Дунав мост 2" при Видин задържаха 290 кг хероин под хавлиени кърпи, който също беше минал през "Капитан Андреево".

OFFNews се обърна за коментар към Легия "Антимафия".

Знаем за този случай. Камионът е пресякъл българската граница миналата седмица, след като "успешно" е бил проверен от митничарите на "Капитан Андреево". По сигнал той е заловен от словенските органи. В момента тече разследване, което цели да изясни дали това е инцидентен случай или става въпрос за добре организирана група за международен трафик. Това е поредната пратка, "проверена" на скенер и получила индулгенция да се движи в Европейският съюз. Знаем името на служителя, извършил проверката на рентген. Факт е, че митниците се опитват да скрият информацията за случая, каза председателят на Легия "Антимафия" Григор Здравков.

Дестинацията Словения се счита за рискова, поради зачестилите митнически измами там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови