Как да отговорим успешно на въпроса: Защо искате тази работа?

OFFNews 20 февруари 2020 в 10:28 7536 0

Снимка pixabay

Когато се явявате на интервю за работа, почти винаги се налага да отговорите на въпроса "Защо искате тази позиция?". Това е и въпросът, на който най-успешно можете да отговорите в своя полза, пише "Форбс".

Причината е, че с него работодателят се стреми да научи за мотивацията на търсещия работа. Той желае да разбере дали търсещият наистина иска тази позиция и дали интервюираният просто търсите някаква работа, бяга от лоша ситуация при настоящия си работодател, интересува се единствено от дохода или желае да добави за престиж името на компанията в профила си в LinkedIn.

Когато интервюиращият Ви пита защо бихте искали тази конкретна позиция, той всъщност казва: "Ето шанс да ме убедите защо сте точният човек за тази позиция". Ако формулирате въпроса по този начин, ще се ориентирате по добре и как да отговорите.

Трябва да споделите конкретни подробности за вашия опит, талант, интерес, образование и други неща, които Ви правят подходящ за работата в тази компания. Отговорете, като добавите, че ще бъдете интелектуално предизвикани и ще си осигурите възможност да развиете кариерата си, като същевременно ще придадете добавена стойност към компанията. Предложете солидни причини, заради които фирмата да наеме Вас, включително корпоративната култура, репутацията, способността за напредък и всички други подробности относно това, което бихте искали да работите там.

Избягвайте общите отговори, които дават всички останали. Това е шансът Ви да бъдете себе си и да говорите от сърце. Не забравяйте: бъдете ентусиазирани, динамични, ангажирани и силно мотивирани. Можете да кажете едно и също нещо скучно и интервюиращият не се заинтригува, но ако усети, че позицията истински ви вълнува, това ще привлече вниманието му.

Вероятността за успех се увеличава, ако притежавате правилния опит, наистина се интересувате от работата и искате да работите за конкретната компания.

Ако кандидатът изглежда почти заинтересован, той ще загуби от по-заинтересования. 

Ето как можете да отговорите на въпроса

Направете комплимент на интервюиращия и на компанията, като кажете нещо благоприятно за репутация им, продуктите и услугите.

Ясно формулирайте защо тази работа изскача напред в избора ви и ви "говори".

Съобразете вашите умения, опит, академичен бекграунд и личност с длъжностната си характеристика. След това кажете доколко те са от значение за работата - това ще ви позволи да постигнете успех в организацията и ще улесни работата на мениджъра.

Обсъдете защо компанията би била подходяща за вас и обратно.

Обяснете накратко защо вярвате, че тази работа ще ви помогне да растете и да развивате кариерата си.

Посочете няколко конкретни примера как ще помогнете на компанията.

Предложете най-добрата от себе си, за да се "продадете".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!