Жители на Владая блокират път Е79 заради некачествения, но скъп ремонт. Искат си и маршрутките

OFFNews 20 май 2018 в 07:34 5711 1

Снимка Архив

Жители на Владая планират да блокират днес път Е79 в 11.30 ч. Подкрепа за протеста на Владайци са заявили и хора от селата Мърчаево, Драгичево, Рударци, Кладница, както и градовете Перник, Радомир и Кюстендил.

Излизаме на протест, за да покажем, че сме непримирими пред арогантността и безхаберието на институциите, пише инж. Васил Николов, председател на инициативния комитет, в писмо до медиите.

Той разяснява и причината за недоволството.

"Първото наше недоволство е свързано с безхаберието на АПИ (агенция "Пътна инфраструктура" - бел. ред.) относно реализирането на реверсивното движение на пътя София – Перник. Заниженият контрол на качеството на извършвания ремонт, който още преди да е приключил, започна да показва своите дефекти", пише инж. Николов и определя като "престъпно" некачественото изпълнение на "такъв скъп ремонт".

Вследствие на ремонта се наводняват къщи, падат подпорни стени, два месеца след него пропадат шахти и се появяват дупки, заявява той.

Протестиращите искат министърът на регионалното развитие Николай Нанков да се заеме със случая, "тъй като нашите разговори с пътната агенция и главния секретар на МРРБ останаха без резултат".

Те настояват още до реализирането на реверсивно движение да има временна организация на движението в посока София всяка сутрин между 6.30 и 10 часа, както и за сформирането на граждански обществен съвет, който да контролира ремонтните дейности.

"Втората институция, която показва изключително арогантно и високомерно отношение към проблемите на гражданите, е Областната управа в лицето на областния управител Николай Пехливанов. Имаме изпълнена местна гражданска инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление за възстановяване на маршрутна линия 22. Имаме решение на Столичен общински съвет в подкрепа на възстановяването на маршрутката, както и писмени становища в подкрепа на искането ни от Столична община. Единствено областният управител не се съобразява с проблема на гражданите и не дава разрешение на Столична община да възложи линията на фирма, която да извършва превоз на пътници."

Хората се оплакват също, че комуникацията с областния управител се осъществява много трудно, че той често отсъства в дните за прием.

Те настояват премиерът Бойко Борисов да се заеме със случая и да се възстанови движението на маршрутната линия.

"При разговорите ни с Областния управител Николай Пехливанов и неговият екип попаднахме на хора, които търсят причина как да не ни решат проблема, вместо да си свършат работата. Областния управител Николай Пехливанов не се съобразява с проблема на гражданите и не дава разрешение на Столична община да възлага линиите на маршрутките на фирма, която да извършва превоз на пътници. Много трудно се осъществява комуникацията с Областния управител. Почти никога не може да бъде намерен в Областната управа, няма го и в дните за прием, а когато сме се срещали с него или негови представители сме попадали на хора, които търсят причина да не решат проблема", пише инж. Николов.

В отговор на обвиненията от АПИ съобщиха в петък, че актуализират проекта за реверсивно движение със светофарна уредба на път I-1 през Владая, при изхода на селото в посока София. Предстои среща с инициативния комитет, уверяват от агенцията.

"Търси се решение за повишаване на безопасността и организацията на движението в този участък, тъй като от София влизането във Владая е с ляв завой, а лентите за движение са само три", уточняват от АПИ.

До края на месеца предстои среща на представители на АПИ с инициативния комитет по повод движението по първокласния път в участъка от км 276+162 до км 278+566, допълват от агенцията. В нея ще участват експерти от АПИ и Областно пътно управление - София, служители от Столична община, на район "Витоша" и сектор „Пътна полиция“.

"Целта е на нея да бъде взето съвместно решение и да бъдат набелязани стъпки за повишаване безопасността и безконфиктно придвижване на превозните средства и пешеходците в участъка."

В момента на път I-1 в района на Владая ежедневно има две ленти за движение в посока София - Перник, а в края на празнични и повече от два почивни дни се осигуряват две ленти в посока Перник - София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови