Втори протест срещу мръсния въздух в Бургас

Бургазлии поискаха оставката на директора на РИОСВ

OFFNews - Бургас 17 март 2018 в 14:32 2649 0

Около 100-ина бургазлии, с плакати и маски на лицата, излязоха на втори протест, в рамките на два месеца, срещу мръсния въздух и неприятните миризми. Недоволните граждани поискаха и оставката на директора на местната екоинспекция Тонка Атанасова, защото, според тях, институцията не може да се справи с проблема.

Въпреки стотиците сигнали за неприятни миризми през януари, до момента все още не е установен категорично техния причинител. Това беше заявено и на работна среща между представители на ресорни институции, на двата завода, сочени за замърсители „Лукойл“ и „Кроношпан“ и граждани.

Именно те са причинителите, смятат бургазлии. Бивш служител на нефтената рафинерия посочи, че неприятната задушлива миризма, която често се усеща в последните години в Бургас, е сероводород, която идва от „Лукойл“.

От РИОСВ обаче уклончиво отговарят, че не може да се каже категорично. Една от най-вероятните причини са старите нефтени утайници, които, по силата на приватизационния договор, са дадени на държавата, която трябва да ги рекултивира за собствена сметка. Процесът се бави с години и все още има големи басейни с отпадъци, които са на територията на „Лукойл“ и до комплекс „Меден рудник“.

Въпреки гражданското недоволство, конкретните мерки са малко. Една от тях е да се направи карта на потенциалните замърсители и източници на миризми, поясни ресорният заместник – кмет Руска Бояджиева. Така, при сигнал за такива, ще се проверяват първо тези места.

От „Кроношпан“ пък внесоха предложение да закупят за своя сметка станция за измерване на фини прахови частици, която да бъде монтирана в комплекс „Славейков“.Това беше поискано от кмета Димитър Николов през януари и от двата завода. „Лукойл“ все още не са изявили подобно намерение.

Няма и отговор на искането на Община Бургас МОСВ да промени комплексното разрешително на „Кроношпан“ и да ги задължи да извършват постоянен, денонощен мониторинг в завода, а даните от него да се публикуват онлайн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!