Еврокомисията иска незабавни мерки за чист въздух и повече няма да чака

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2018 в 20:51 3779 3

Снимка ec.europa.eu

Кармену Вела

Европейската комисия настоя днес държавите в ЕС да предприемат незабавни мерки за осигуряване на чист въздух. Еврокомисарят по околната среда Кармену Вела посочи пред журналисти, че ЕК повече няма да чака, съобщава БТА.

Заявихме, че ще се отнасяме сериозно към сериозните въпроси - това правим. Утре комисарите ще обсъдят въпроса на седмичното си заседание. Държавите, които не са изпълнили досега изискванията и още не са предадени на съд, имат срок до понеделник да предложат нови мерки. Ако преценим, че тези мерки ще доведат до бързо подобрение, може да не отнесем въпроса до съда, заяви Вела.

През 2008 г. ЕС въведе максимално допустими прагове на замърсяване на въздуха. В 23 от 28-те държави в ЕС тези изисквания не са изпълнени и въздухът е прекомерно замърсен в над 130 града.

По един от показателите за замърсяване ЕК води дело срещу 13 държави - Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Испания, Великобритания и Люксембург.

По втори показател подсъдимите страни са 16 - Белгия, България, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Португалия, Полша, Румъния, Швеция, Словакия и Словения.

Изискванията са стари и трябваше да бъдат приложени отдавна. Достатъчно чакахме и повече няма да чакаме. Призовавам всички държави в ЕС да решат този въпрос със спешността, която съдържа. Отговорността за действие е на държавите, има и правни последици, добави еврокомисарят.

Той отбеляза, че годишно в ЕС от дихателни болести умират около 400 000 души.

Вела днес се срещна с представители на девет държави от ЕС, които не са осигурили качество на въздуха и които са заплашени от дело в Съда на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22108

3

Стефан

31.01 2018 в 10:23

Я бе, антидизеловия, кажи колко именно цапат тия двигатели, и с какво. А също така предложи други за камионите, локомотивите, и корабите.
И вместо да се въргаляш в празна истерия, иди в някоя гумаджийница с един шублер, и премери дълбочината на грайфера на нова гума. После извади от него 4 мм, и питай гумаджиите колко сезона живее един комплект гуми. След това по формулата за обем на геврек, сметни колко килограма от тая неразградима пластмаса разпилява наоколо си за година един автомобил, все едно с какъв двигател е.
После същото - за велосипедите. За обувките.
За асфалта.
Е?

2713

2

zuljin

31.01 2018 в 09:00

Ми спрете дизела бе смотаняци!!!