Фандъкова: 20 електробуса тръгват в София до края на годината

Последна промяна на 02 март 2018 в 11:49 2782 0

Столична община е първата в България, която проведе конкурс, и предстои доставката на нови 20 електробуса в София. Те ще се включат в системата на градския транспорт по редовни линии до края на годината.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на международен форум в столицата за развитието на електрическата мобилност. 

Фандъкова посочи, че "големите градове в световен мащаб се разрастват и наши основни предизвикателства са климатичните промени и опазването на околната среда и чистотата на атмосферния въздух, което е една от най-важните теми. В тази връзка Столична община от няколко години изпълнява много ясна стратегия за развитие на София като зелен и иновативен град и тази наша визия намира ясно отражение в проектите, които изпълняваме.

Един от най-важните приоритети в тази насока е развитието на градския транспорт и неговото модернизиране чрез по-екологични превозни средства, разширяване на метрото, на електротранспорта, подмяната на трамваите, тролеите и автобусите. Наша цел е да модернизираме градския транспорт и да го направим по-привлекателен и удобен за хората", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

София проучва опита на големите градове. С цел изследване на европейския опит и за да намерим най-доброто и подходящото за местните условия, бе направено тестово пускане в експлоатация на три различни технологии електробуси в София. Резултатите са важни при подготовката на процедурата за закупуване на първите електробуси в столичния градски транспорт.

"Започнахме и процедура със „Столичния електротранспорт“, който подготвя закупуване на още 30 електробуса. Тази процедура следва да бъде обявена до два-три месеца. Едновременно с това имаме планове за развитие на трамвайния и тролейбусния транспорт. През пролетта започваме и удължаване на тролейбусна линия, която ще свърже „Младост“ -1 и -2", съобщи също столичният кмет.

Приета е и схема за поставяне на над 60 зарядни станции за електромобили. Трябва да се подготви процедура за нейното изпълнение.

Чрез данъчни облекчения Столична община стимулира използването на електромобили и хибриди. Електромобилите, които са около 150 в София, имат и възможност да паркират безплатно в зоните за платено почасово паркиране.

"Много е важен диалогът между институциите, отговорния бизнес и гражданите в този процес. Столична община подкрепя иновативния бизнес", каза кметът Йорданка Фандъкова.