Украйна пред извънредно положение

OFFNews 01 декември 2013 в 19:13 6757 23

Протест в Киев на 1 декември 2013 година
Протест в Киев на 1 декември 2013 година

 

Лидерът на опозиционната партия „Свобода” Олег Тягнибок съобщи, че разполага с информация, че украинските власти се готвят да използват водни оръдия срещу мирните протестиращи в Киев, предаде „Украинская правда”.

По думите на Тягнибок, властите нарочно са организирали провокации с помощта на платени провокатори, които се представят за поддръжници на „Свобода”, за да принудят органите на реда да „разпръснат демонстрациите със сила”.

"Ние знаем, че към настоящия момент се зареждат водни оръдия. По тази причина беше устроена и тази провокация- за да може да се използва сила в отговор”, изтъкна Тягнибок.

От своя страна, лидерът на „Баткивщина” Арсений Яценюк обвини за провокациите лично президента Виктор Янукович.

"Знаем, че искате да въведете извънредно положение Но ние ви призоваваме да изтеглите своите провокатори от улица „Банковая”. Нито една опозиционна политическа сила няма връзка с това, което се случва”, подчерта Яценюк.

Днес в реч пред близо 500 хиляди протестиращи в Киев украинският опозиционен лидер Виталий Кличко призова президента Виктор Янукович и правителството му да подадат оставка.

"Властите не могат и не искат да чуят хората. Властите, които използват полицията, за да бият хората, а не за да ги защитават, трябва да се оттеглят - правителството, парламента и президента. Те откраднаха мечтата на Украйна за евроинтеграция", заяви Кличко.

Лидерът на фракцията "Баткивщина" Арсений Яценюк призова западния свят да въведе санкции срещу президента Янукович и висши правителствени служители.

Водачът на партията "Свобода" Олег Тягнибок, обяви, че започва обща стачка, съобщи Интерфакс-Украйна.

Друг от лидерите на украинската опозиция и бивш министър на вътрешните работи на страната Юрий Луценко поиска оставка на Янукович и на правителството на Николай Азаров и предсрочни избори. Луценко изтъкна, че масовите протести в Украйна вече са преминали в революция.

15 полицейски служители са пострадали, след като неизвестни лица са щурмували полицейските заграждения в Киев пред президентството на страната, предаде Франс прес. По-рано беше съобщено, че с помощта на булдозер активисти разбутват автобусите на полицейските спецчасти.

По последни данни специалните части са отблъснали протестиращите от района на президентството. Появиха се и съобщения, че участници в уличните протести са проникнали в общинската администрация на Киев. Неизвестни лица са разбили прозорците на сградата, но протестиращи заявяват, че това са провокатори. Властите обявиха, че контролират положението в Киев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!