Хиляди украински студенти занесоха 100-метрово писмо на президента

OFFNews 27 ноември 2013 в 21:17 3363 3

Снимка:
Снимка: "Новая газета"

Тази вечер на площад „Независимост“ в Киев излязоха повече от 15 000 души. Сериозна част от протестиращите бяха студенти, които вчера обявиха стачка.

Протестиращите се събираха цял ден на площада, а привечер към тях се присъединиха и хиляди поддръжници на водещите опозиционни партии, които обаче не носеха партийни знамена. На площада се развяваха само флагове на Украйна и Европейския съюз.

След това част от демонстрантите тръгнаха на шествие към канцеларията на президента, но пътят им бе преграден от специалните сили на милицията с автобуси и метални решетки. Все пак представители на демонстриращите успяха да предадат на чиновник от президентската администрация отворено писмо към държавния глава, в което се иска той да подкрепи договора с ЕС. Шествието носеше 100-метров плкакат, на който всеки желаещ можеше да напише своето послание до Виктор Янукович.

Боксовият шампион Виталий Кличко, който е лидер на една от опозиционните партии, отново бе на площада в подкрепа на договора с ЕС. Снимка: "Новая Газета"

След това колоната се върна на площад „Независимост“, където от няколко дни има непрекъснат митинг в подкрепа на украинското сближаване с Европейския съюз и откъсване от руската политическа и енергийна хватка, която според опозицията се стяга все по-силно.

Подобни акции – митинги и организиране на подписки в подкрепа на Споразумението за асоцииране с ЕС бяха проведени в над 20 града в цялата страна.

Тази вечер изказване по темата имаше министърът на външните работи на Украйна - Леонид Кожара. Той заяви, че към настоящия момент Украйна и ЕС не са готови за подписване на Споразумението за асоцииране, предаде РИА Новости. Планираше се договорката да бъде сключена на 29 ноември на срещата на Източното партньорство във Вилнюс. „Министърът изтъкна, че, с оглед на редица проблеми от търговско-икономически характер, по-определено с Русия, нито Украйна, нито ЕС още не са готови да подпишат споразумение за асоцииране”, гласи съобщение на външното министерство в Киев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!