Quantcast

Ректорът на СУ: Ранобудните бяха по-силни в разрушението отколкото в съграждането

ОFFNews Последна промяна на 22 януари 2014 в 14:31 3666 16

Проф. Иван Илчев
Проф. Иван Илчев

Ранобудните бяха по-силни в програмата за разрушение, отколкото за съзидание. Подготовката куцаше. В началото заявиха, че ще излязат с качествена програма за промени, но това не се случи.

Това коментира пред в. "Труд" ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев в ретроспективно интервю за прекратената студентска окупация.

Ръководителят на Алма матер отправя и друг упрек към студентите - за видеото с пияните преподаватели: "И разбира се, изключително грозно беше това, което направиха с преподавателите в университета (б.а - ранобудните студенти пуснаха видео, на което се вижда как през нощта преподаватели се черпят с водка в аудиториите на Историческия факултет). Не че постъпката на професорите беше достойна за уважение. Те и бяха наказани. Но това, което направиха студентите, много ми напомня на уахабитската полиция в Саудитска Арабия, която върви със сопи и наказва нарушителите на морала, така както те го разбират.Още повече, че ги питах дали биха направили същото, ако се беше случило с хора, които ги подкрепят. Отказаха да ми отговорят. Отчаяха се от липсата на такава подкрепа, каквато очакваха, и това доведе до това, което не бих искал да виждам - млади, интелигентни хора озверено да ритат загражденията пред Народното събрание." 

Според проф. Илчев студентите не са успели в протеста си и понеже окупацията закъсняла: "Не се прави протест, след като са минали големите скандали. Ако се бяха надигнали през лятото, щеше да е различно. Не му беше времето и защото правителството прие няколко решения, които, макар да могат да бъдат разглеждани и като популистки, му осигуриха подкрепа сред широки слоеве от населението."

Ректорът казва и че не може с окупацията на вуз да се иска оставка на властта. Такава стачка се правела или срещу академичното ръководство, или срещу образователната политика.

"Това, което искам да се разбере е, че протестиращите създадоха огромни проблеми на университета, но независимо от това, че не бях съгласен с действията им, винаги съм предпочитал активни студенти пред пасивно стадо", добавя Илчев.

Той коментира и увеличението на бюджета на СУ с 1,75 млн. лева след края на протестите.

"Вижте, това има знаково значение. Това е първото повишение през последните 4 години. Малко е, но е ясно, че и не може да има рязко увеличение. За мен е изключително важно не конкретното увеличение, а смяната на философията на финансиране на университетите. Това съм го говорил, говорил, говорил... За съжаление тази идея има много противници. В момента университетът настоява в рамките на обсъжданията на Стратегията за висше образование да се промени радикално философията на финансиране на системата. Вместо да се финансира входът, да се финансира изходът. Да, това не може да стане изведнъж, защото ще рухнат доста висши училища. Но в рамките на 5-6 години е реално да се случи", казва ректорът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.01 2014 в 08:39

"Винаги съм предпочитал активни студенти пред пасивно стадо." След всичкото шикалкавене най–накрая си каза мнението и обяви пристрастията си. А какво ще стане със сесията ?

23.01 2014 в 14:13

Страхливо, злобно и двулично: номенклатурно.

23.01 2014 в 12:46

А КАКВО СЪГРАЖДАЩО ИМА В ПРОФЕСОРИТЕ-АЛКОХОЛИЦИ??? КАЖЕТЕ НЕЩО ЗА ПЪЛНАТА ДЕГРАДАЦИЯ!!!! Вижте задния си двор, професоре, засрамете се и не говорете повече против студентите!!! НИКОГА!

22.01 2014 в 21:55

"Произведено в Правец"

ИНФОРМАЦИОННО - ЗАГЛУШИТЕЛНА СИСТЕМА тип "кречетало"

Окомплектовка:

- ПРОЦЕСОР "БАЛКАНСКИ" вер.00_WC.1

- операционна система ДОС (Дренажно-попивна Отходна Система)

- "дънна" платка БЕЗ ВЕНТИЛАЦИЯ (по изрично указание от Сан-Епид-Станция и Института по Ветеринаро-медицински контрол)

- захранване: съобразено с "режима" на тока. Алтернативно; чрез динамо за велосипеден фар.Свещи не се препоръчват

- охлаждане: шапка/слънцезащитна. Материал: в-к Стършел

- програмен език: марксистко-ленински(международен) + вграден махленско/гаменски-турско/цигански разговорник

- периферия: ТрИ-клавишна ЕдноФункционална клавиатура:

Клавиш 1: Скопировать (земи)
Клавиш 2: Поставить (тури)
Клавиш 3: Очистить все (мани гюбрето) *клавиша редовно дефектира.бел.на производителя)

- възможности за съвместимост и/или ЪП-грейд: невъзможни (забранено/бан от администратора)

Приложение:

За неотложниТЕ Нужди(полит-просветни) на Комсомола , ТеНеТеМе, ТеКеЗеСе, КаНиСеиБе и други
класово-осъзнати организации. Отличено със Златен Знак за Качество на Националната Конференция по КачествоТО.
Със Заслужена Гордост преетикетирано за износ "СДЕЛАНО в Болгарии"

Дата на производство: някога през миналия век (не се чете).

НЕгодност: до гроб

22.01 2014 в 21:54

...ректума на СУ... АВТОНОМИЯТА НА ВУЗ-овете - начин на (зло)употреба (кратък курс)

22.01 2014 в 17:52

Много въпроси възникват само в жопието на булвочния професор. Всички останали въпроси са от сорта:
Оставка кога?
Кои - свинята дебела назначи?
Кой още е в теФтера халваджийски на киро?
Къде е бисерката?
Къде ще завре първанов АБЖ -то на бсп и лично на гея?

Ей такива простички въпроси с болезнени отговори се търкалят насам натам...

22.01 2014 в 17:01

Раноблудните платиха ли си наем за ползване на аудиториите, и режийни за времето на пребиваване в тази обществена сграда? Щото народа не им е длъжен да им плаща за веселбата. И също помещенията вече дезинфекцирани ли са, мина ли дядо поп да поръси?

Кой ще поеме сега разноските по възстановяване на изпочупеното и повредено от раноблудните имущество, ако има такова? Кои от раноблудните ще получат сега поощрителни кошлуковски стипендийки за Пиндустан и Дребнобритания? Много въпроси възникват...

22.01 2014 в 15:51

Явно и този има слабост към водката Back in the USSR. Предполагам, че в университет на запад не биха го взели и за обикновен чиновник.

22.01 2014 в 15:47

Почвам да се страхувам, титлата професор да не стане синоним на червеногъзляк.

22.01 2014 в 15:44

..."винаги съм предпочитал активни студенти пред пасивно стадо"...

..."Но това, което направиха студентите, много ми напомня на уахабитската полиция в Саудитска Арабия, която върви със сопи и наказва нарушителите на морала"...

Първия цитат го оставям без коментар. След всички опити на управляващите и техните подлоги да докажат, че студентите трябва само да плащат такси и да слушат откровени лъжци, които се опитваха да докажат че добрия студент е активен само когато налива водка на пияндури - преподаватели.

А втория ще го оставя на някой с по-хапливо перо да опише опитите на послушните уахабити да провокират протестите. Водени от не по-малко уахабитски настроени червени подлоги. И злостните коментари на ала Петното, Лайното, без да споменавам еничарите на Йовчев. Не случайно протести нямаше само в сержантското училище в Пазарджик.