Протестна мрежа: Който неглижира човешките права, подкрепя диктаторски режим

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2016 в 21:14 6354 5

Днес за първи път имаме отричане на индивидуалните човешки права в кандидат-президентски дебат и то от двамата кандидати (единия и председател на Народното събрание), на които социолозите дават най-големи шансове.

Това се посочва в позиция на "Протестна мрежа", изпратена до медиите в четвъртък вечерта.

Публикуваме пълния текст на позицията:

Индивидуалните човешки права са фундаментът, върху който се гради европейската цивилизация, към която България принадлежи.

Не за първи път се сблъскваме с неразбиране от страна на българските политици на това основно положение. Нека само припомним, че според министър-председателя Борисов няма нищо лошо в подслушването, а председателят на ПФ Валери Симеонов направо си заяви в ефир „Стига с тази демокрация и с тия права на българите в чужбина“.

Но днес за първи път имаме отричане на тези права в кандидат-президентски дебат и то от двамата кандидати (единия и председател на Народното събрание), на които социолозите дават най-големи шансове.

Поредното връщане в Турция на хора, търсещи убежище от един диктаторски режим, ясно показва това отношение към човешките права – права, залегнали в множество международни документи, по които България е страна.

И точно защото не разбират и не приемат, че индивидуалните човешки права са основна ценност, Цецка Цачева и Румен Радев се обявяват за отмяна на санкциите срещу страна-агресор, която потъпква подписаните от самата нея международни договори.

Протестна мрежа счита, че всеки, който неглижира човешките права и подкрепя диктаторски режими – независимо на югоизток или североизток, – поставя под въпрос не просто членството на България в ЕС и НАТО (отношенията с които трябва да бъдат преразгледани, според бившия генерал), а самата същност на демокрацията.

Протестна мрежа призовава всички кандидат-президенти ясно да се определят от коя страна на демаркационната линия са – тази на демокрацията, или тази на един режим, от който бягаме вече 27 години.

„Всякой роб, от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови