Протест №20: Нощта на черния джип (видео)

OFFNews 28 юли 2020 в 19:01 15929 10

Няколко часа преди планираната пълна блокада на страната в сряда, антиправителствените протести тази вечер бяха пред сградата на Министерския съвет, пред вила "Секвоя" в квартал "Бояна" и на "Орлов мост".

Към 22:20 ч. възникна напрежение край Софийския университет, след като шофьор на черен джип се опита да премине през протестиращите. Към момента той е блокиран от демонстрантите и полицията. Бяха му направени тестове за наркотици и алкохол, които са отрицателни. 

OFFNews следи на живо събитията в София.

Хронология на протеста:

00:12 ч.: Репортер на OFFNews предаде, че колата все още е блокирана, като демонстрантите искат да бъде написан акт на шофьор. Един от полицаите обаче е заявил, че няма свидетели на инцидента. 

23:44 ч.: Протестиращите не допуснаха да се стигне до напрежение, като пазеха колата. 

23:40 ч.: Дойдоха мъже, които поискаха да защитят момчето в колата. Полицията ги ескортира. 

23:24 ч.: Демонстранти предоставиха на OFFNews кадри от началото на конфликта с шофьора на черния джип. 

23:05 ч.: Двата теста - за наркотици и алкохол, са отрицателни. 

22:55 ч.: Правят тест за наркотици на шофьора.

22:53 ч.: Служителите на реда направиха кордон пред черния джип. 

22:48 ч.: Полицейска кола се доближи до джипа, за да се направи тест за наркотици на шофьора. Протестиращите не позволиха той да бъде изведен с кордон, предаде репортер на OFFNews. 

22:40 ч. Един младеж е пострадал леко, след като е ударен от джипа. Шофьорът твърди, че не е удрял никого и "ако нещо е станало, то е било от паника". Той се представи като Халед. 

22:27ч.: Напрежение край Софийския университет, след като млад мъж с джип се опита да премине през блокадата. Към момента той е обграден от демонстранти, а полицията го тества с дрегер. Протестиращите искат да му бъде направен тест за наркотици. 

22:23 ч.: "Орлов мост" остава блокиран, но голяма част от протестиращите започват да си тръгват. 

21:35 ч.: Първата част от демонстрантите достигна "Орлов мост" и скандират "Оставка". 

21:14 ч.: Хиляди са в момента протестиращите, които се отправят от представителството на ЕК към "Орлов мост".

20:53 ч.: Шествието се отправя към представителството на Европейската комисия в България на улица "Георги С. Раковски". 

20:52 ч.: Организаторите пуснаха химна на България на уредбата. 

20:48 ч.: Микрофонът отново взе Арман Бабикян: Всички сме под общо нещастие. Ние сме най-изпадналата страна в ЕС, не заради ЕС, а заради този, който харчи парите и заради неговия съдружник – каскета. Всички ни питат „ама какви сте вие?, „какво ще стане утре“. Кой от вас си е слагал ръката на нагорещен котлон – докога я държите? Докато изгори или бързата да я махнете? Българските народ е достатъчно умен. Голяма част от него е чела повече от една книга. Тази страна съществува много преди вас и ще продължи и когато няма да ви има. 

"Сигурно сте си мечтали да ви викат „Борисов – строителя“, но предлагам друго име – „Борисов – обединителя“, защото обединихте много хора, които не ви търпят. Неподчинението започва утре в 10:00 ч., а големият митинг – в 19:00 ч.", добави Бабикян. 

20:13 ч.: "Бойко след като уволни трима министри, бръкна в джоба и раздаде по 50 лева на пенсионер. Ако някой мафиот иска да си построи козирка на стадиона, получава един милион. Пенсионерът получава 50 лева", каза Бабикян от "Отровното трио". 

Проф. Минеков заяви, че "не можем да ги търпим повече, правят се, че не ни забелязват. Тук сме, ако ще и 200 дни. Утре трябва да ги пометем, не забравяйте. Всички форми на гражданско недоволство са позволени. Трябва да свалим управляващите престъпници – тикви, каскети и правителство. Трябва да ги премахнем". 

"Голямата тиква е решила да ги подкупи – на администрацията по 30 лв., да се сетят за кого да гласуват на изборите, а на пенсионерите се дават по 5-10 лв. Няма да позволим да ни купят със стотинките", каза още проф. Минеков.

19:47 ч.: Говори адвокат Николай Хаджигенов : Цялата страна гори. Водим отделни битки и ще спечелим всяка една от тях.

А после микрофона взе Арман Бабикян: „Всички вие представлявате не само себе си, но и много други, които не могат да дойдат, може би професията им забранява. По думите на премиера се оказа, че ние сме „смрадливото“ трио. Много смърди на оставка".

Целият варненски залив смърди на управлението на Борисов, каза още Бабикян и добави, че в България смърди корупцията. "Това е най-голямата смрад - тази на мафията и корупцията", заяви той. 

Зелени топчета се хвърлят по сградата на Министерски съвет. Бабикян призова да се пазят полицаите.

19:33 ч.: Междувременно все повече и повече хора се събират пред Министерски съвет. 

Снимка:Стефан Йончев/OFFNews

19:26 ч.: Говори председателят на "Да, България!" Христо Иванов. Той заяви, че тази акция в "Бояна" не е разделяне на протеста и затова призовава всеки, който може, да отиде след това пред МС, както и утре на националния протест. "Искаме ново начало за българската демокрация", каза Иванов.

"Банкнотите" от 500 евро се избутват зад бариерата към вилата.

19:13 ч.: Демонстрантите скандират "Мафията - вън!" и "Гешев - позор, оставка и затвор". От уредбите звучат изтеклите в мрежата записи на телефонни разговори на премиера Борисов.

19:00 ч.: Протестиращите пред вилата на Бойко Борисов раздават и хвърлят "банкноти" по 500 евро с лика на министър-председателя. Стоян Михалев заяви, че щом всеки може да влезе и да остави в шкафчето на премиера пари, значи и протестиращите могат. Събралите се на място скандират "Оставка" и "Затвор". 

Снимка: Иво Божков

Снимка: БГНЕС

-------------------------------------------------------

Абонирайте се за канала на OFFNews в Youtube, за да следите научавате първи за най-актуалните ни видеоклипове от страната и света. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

10

nrb

29.07 2020 в 10:00

Като гледам бройката, в момента стачкуват само комунягите. Но обичат да казват, че били "целият Български народ".
Аз за комуняги не съм гласувал.

3005

9

Bahmu

29.07 2020 в 09:14

Тая мангуста, кой й плати и даде на заем джипа ? Моля ви се, ние малоумни ли сме ? Бахти американизираната глупост, време е за бесилки, следващия път тоя с джипа няма да спре, по шаблон.

706

8

order

29.07 2020 в 07:12

КОРУПЦИЯТА в Бг...ТИКВА С КАСКЕТ (Международен поздрав)
https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/tikva-kasket-holandec-narisuva-karikatura-za-bulgariya

6239

7

Izoblechitel

29.07 2020 в 03:09

Мутрата мрази протестиращите.

Праща башибузуци да ги газят и пребиват.

Осьдени няма да има.

Управляващите и троловете са впрегнати да ги обиждат!

-1695

6

Mladen Nikoloff

29.07 2020 в 02:09

Крайно време е интернет активистите да разберат, че демокрацията за която толкова твърдят, че се борят се ръководи от интернет кодекс. На който не му харесва властта, има право да я замени като гласува. За тяхно щастие изборите са скоро - само след 8-9 месеца. Демокрацията освен правото да избереш правителство задължава и да уважиш избора на останалите. Не мога да разбера защо Борисов и Фандъкова отказват да уважат и защитят своите избиратели от престъпниците по кръстовищата?

-1695

5

Mladen Nikoloff

29.07 2020 в 01:54

Значи, момчето си шофира по пътя, спазвайки закона за движение, без да е пил или друса..среща подивялата тълпа, която напълно незаконно блокира пътя и полицията вместо да защитят гражданина, който си спазва закона, застава на страната на изчадията, които са готови да съсипят тая държава за грам известие.
Ако полицията скоро не започне да си върши работата - да защитава нормалните граждани като момчето в джипа от престъпните изчадия, гражданите трябва да се мобилизират да се защитават сами. Не мога да повярвам, че в ЕС има Полиция, която октирот колиничи пред престъпниците и защитава тяхните права пред тези на нормалните граждани.

3811

4

Toni2019

28.07 2020 в 21:48

ОСТАВКА ДПС!!!

3767

3

Име на профила

28.07 2020 в 20:26

Гербавата логика както винаги е жеуезо - щом по телевизията на домусчиев не говорят за протеста - значи няма. Щом едно кръстовище във Варна е отблокирано - всичко е наред. Гешеф е радос.

-1695

2

Mladen Nikoloff

28.07 2020 в 19:12

По НОВА първите 15 мин от новините даже не казват нищо за това вече. Каква пълна блокада на държавата утре? Във Варна се опитали да блокират кръстовището до Катедралата, изяли няколко шамара от охраните на хотелите в раиона и всичко приключило.

18551

1

Нострадамус

28.07 2020 в 19:11

Правителството,
Разбирайте борисоФ отпусна още 5 млн. лв. на никому ненужна нова спортна зала „Арена Бургас“ - с най-висок клас оборудване!
Ние си протестираме, а борисоФ си Краде!