Преподаватели канят на шествие под надслов "Събудете се" на 1 ноември

OFFNews Последна промяна на 31 октомври 2013 в 15:09 10060 19

Oкупирания Софийски университет гръмна: “Оставка”. Снимка: Сергей Антонов

Подкрепящите студентските протести преподаватели канят колеги и студенти на шествие под надслов "Събудете се" в Деня на народните будители - 1 ноември.

Както OFFNews съобщи вчера, шествието е планирано за 11 часа ще тръгне от стълбите пред централния вход на Ректората на СУ.

След шествието, в 13 ч, в Ректората ще се състои среща между преподаватели и студенти.

"Мотивирани сме от позицията в декларацията на Академическия съвет на СУ от 28. 10. 2013 г., в която се казва: „Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ разбира и подкрепя мотивите на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитането на техните позиции. Убедени сме, че младите хора не само имат право, но и трябва да бъдат насърчавани да изразяват обществена позиция", пишат преподавателите.

В подкрепа на студентските искания написахме и декларация, която до този момент е събрала над 400 подписа от преподаватели от цялата страна. Набирането на подписи продължава онлайн, добавят те. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2013 в 21:08

Науме, що ли ми идва едно наум, че всичко е бля-бля...що така не сте чували за думичката ЛУСТАЦИЯ , или различни комунистически шайки само се прескачате.

31.10 2013 в 19:46

ЗА ДА СТАНЕМ НОРМАЛНА И СТАБИЛНА ДЪРЖАВА
Нека подкрепим действията на студентите, и всички протестиращи, които искат оставката на правителството. Нека е ясно, че огромната част от студентите подкрепят действията на своите колеги чрез „мълчаливо съгласие” с активните окупационни и други действия на „ранобудните студенти”.
Нека не се тревожим от дестабилизация, с която ни заплашват много хора, които защитават сегашното правителство, а в същност управлението на БСП, ДПС и Атака. С всяко предсрочно гласуване неизбежно ще нараства шансът гражданското общество да намери пътя към стабилност и откритост на управлението, което е невъзможно да се осъществи от сегашното правителствено и парламентарно управление.
Този парламент по никакъв начин не иска да осъществи бързо и качествено очакваните законодателни промени. Обещанията за такива промени и проточването им във времето са съществена част от демагогската политика за удължаване на пребиваването на сегашните партии в народното събрание.
Не се поддавайте на арогантните „увещания” на хора като историка Божидар Димитров, че спасението на България е в коалиция между големите леви и десни политически партии. Аналогията, която той прави с Гърция, Германия и Италия показва изключително късата или по-скоро избирателна историческа памет, характерна за повечето „бивши” комунисти.
В Гърция, Германия и Италия отдавна са забравили какво е комунистическа партия. Там няма и леви партии с реална политическа тежест, които да са наследници и правоприемници на съществувалите отдавна и с огромната финансова и друга помощ от страна на великия Съветски съюз комунистически партии.
У нас БСП е не само наследник, но днес е и горд правоприемник на Българската комунистическа партия, независимо от приетия от българския парламент Закон, с който комунистическият режим в България е обявен за престъпен. Е, този режим беше осъществяван от комунистическата партия, която и днес продължава да е жива чрез Българската социалистическа партия, и която с цитирания закон също е обявена за престъпна.
Едва ли има държава в Европа (с изключение на България), в която на истински демократични партии може да им хрумне да осъществяват управление в коалиция с бивши комунистически партии или с наследници на такива партии. Това е равностойно на коалиция с бивши или с наследници (ако има такива) на фашистки или нацистки партии (които между другото са забранени).
БСП, която е горд наследник на БКП, не може и не трябва да се допуска да бъде политически партньор на нито една уважаваща себе си демократична партия. Всяко управление на държавата, в което водеща роля би имала БСП рано или късно ще е пагубно за България.
При всички обстоятелства, свързани с пропагандирането на БСП, включително и с членството и в ПЕС и с председателството на ПЕС от Сергей Станишев е добре да се припомня и цитира чл. 2 от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. В този член са изброени, макар и неизчерпателно, отговорностите на комунистическия режим и неговите ръководители, довели България до национална катастрофа.
Нека не забравяме, че БКП създаде, оглави и постави под свое ръководство зловещата комунистическа държавна сигурност, която усърдно осъществи подбужданите от партията престъпления спрямо българския народ, които включват така наречения „народен съд”, лагерите на смъртта, съзнателното излагане на хората на последиците от чернобилската катастрофа довело до десетократно увеличение на раковите заболявания, насилствената смяна на имената на българските турци, ограбването на националното богатство и създаването на днешната финансово-политическа олигархия по времето на дирижирания от държавна сигурност преход към омразния за всички комунисти (освен за внезапно забогателите) капитализъм.
Нека гледаме внимателно, нека не помним избирателно, нека мислим съзидателно и с поглед към следващите поколения. Нека изборите не ограничават времевите ни хоризонти и да не се страхуваме от близкосрочните дребни и лични загуби в името на една дългосрочна национална цел – превръщането на България в нормална, стабилна и привлекателна държава, която милее за своите граждани и осигурява свободното им развитие чрез демократично управление в интерес на най-голямото възможно мнозинство от българския народ.

31.10 2013 в 19:09

Няма да си правя усилието, не си заслужава.

Но ето нещо от днес:


"БирникЪ казва:
31 октомври 2013 в 14:25

Педал нещастен !"

Ама иначе си възпитан и не псуваш? Доообре. :P

31.10 2013 в 18:54

Всякакъв вид партии, протести, организации окупации за мен ще си бъдат чиста проба комунистически ДС мероприятия, ако не се издигне лозунга ЛУСТРАЦИЯ.
Докато комунисти боядисани и пребоядисани заемат постове в държавни, обществени и всякакъв вид организации с които могат да участват в ограбването на територията и манипулиране на общественото мнение, във възпитанието на подрастващото поколение ДЪРЖАВА няма да имаме.
ЛУСТАРЦИЯ!!!!

31.10 2013 в 17:08

Пробвай с търсачката, ама се съмнявам да намериш такова нещо, защото не съществува. Сигурно ме бъркаш с някой. Не само че не псувам дори непознати, защото съм възпитан, но дори не знам да го правя на цигански.

31.10 2013 в 16:59

И какво, сега да си играя да ти търся псувнята на цигански?

Да, да, ама не.

31.10 2013 в 16:58

(_)_)========D - - -

31.10 2013 в 16:56

Всъщност теб отдавна никъде никой не те кани. Това че се вреш навсякъде и демонстрираш на всички полупразната си черепна кутийка не значи, че някой има нужда от твоето спамене.

31.10 2013 в 16:55

Намери мое мнение с псувни. Достатъчно съм възпитан, за да не го правя.
Но искрено се забавлявам с просташкия език на преобладаващата част от протестаците. Защото поне разкрива истинската им "демократична и интелигентна същност на морални" коректори на общественото мнение.

31.10 2013 в 16:42

Ау, викаш какво ще кажат чужденците?

Интересно ако видят твоите псувни на цигански какво ще си помислят за твоята комунистическо-мангалска кауза?