Премиерът: Териториалните планове не затварят мини и тецове. Няма да има решение с блокади!

Денков видя ръката на Възраждане зад недоволството и отново призова за преговори неотстъпчивите засега синдикати

Александра Маркарян 01 октомври 2023 в 18:28 3418 6

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Денков

Призив за сядане на масата за преговори към синдикатите, за да бъдат разрешени всички спорове относно териториалните планове за справедлив преход за въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил отправи отново тази вечер министър-председателят Николай Денков чрез обръщение от Министерския съвет. Той отново увери, че плановете "не затварят мини и тецове", а целта им е привличането на 4 милиарда лева инвестиции. Синдикатите обаче отказват да се отзоват. Блокадите остават.

ГЕРБ: Има схема за 1,7 милиарда, ПП-ДБ уреждат спонсорите си

Ето какво каза премиерът в МС днес:

Днес повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развие българската енергетика през следващите 20 години. Съгласи, основано на реални факти и истински прогнози, а не на политически измислици и на нереалистични очаквания. За да има съгласие, първо трябва да има разговор. Не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса за преговори, за да бъде чут всеки и да се намери най-доброто решение за всички.

Затова поканихме днес представителите на синдикалните организации – за разговор по всички важни въпроси, които вълнуват миньорите и енергетиците. Синдикалните организации засега отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Всички трябва да са готови за откровен и съдържателен разговор, какъвто ние предлагаме.

Нека отново потвърдя какви са входните позиции от наша страна за този разговор.

Първо, териториалните планове не затварят мини и тецове. Тяхната цел е да привлекат 4 милиарда лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми. Тези средства са предназначени за развитие на съответните региони. Те могат да ги преобразят. Те са налични, но трябва да ги поискаме по подходящия начин, спазвайки европейските правила.

Второ, с предаването на документите преговорите с ЕК тепърва започват. В предстоящия много важен етап ще водим преговори по всички конкретни точки в Плана за възстановяване и устойчивост в част „Енергетика“ и по териториалните планове.

С териториалните планове България не поема ангажимент да закрие определени мощности, свързани с производството на ток от въглища. Няма такъв текст в териториалните планове. Те очертават какво България ще направи с наличното европейско финансиране, за да осигури бъдещето на хората в регионите. За осигуряване на устойчиви работни места и модерни предприятия, които да са привлекателни за хората.

Трето, предадохме териториалните планове на последната възможна дата. Те трябва да получат одобрение от ЕК и от всички държавни членки до 31 декември тази година. Териториалните планове на всички останали държави бяха предадени отдавна. Ние сме последни в тази дейности. Имаме точно два месеца за преговори с ЕК. Очакваме синдикатите за разговор по същество, за да продължим преговорите с ЕК и заедно със синдикатите да подготвим аргументите и да поставим исканията си.

Четвърто, не говорим за друга дата, освен за 2038 година. Това е годината, преди която няма да спре производството на ток от въглищни централи. Имаше искания от протестиращи да отпадне датата 2026 г. по отношение на ТЕЦ „Бобов дол“. Да, тя е премахната от предадените териториални планове в ЕК. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи, каквито имаше в някои предишни версии. Ще подсигурим необходимите базови мощности от въглищни централи поне до 2038 година, за да гарантираме националната енергийна сигурност. Дори когато след години спре производството на енергия от въглища, ще продължи работата по рекултивация и трансформация на предприятията поне още 5 до 10 години след затварянето.

Пето, държавата обяви и възможността за създаване на държавен оператор „Конверсия на въглищните региони“, който също може да осигури заетост и да подготви публични терени за развитие на нови икономически дейности. Докато въглищните предприятия ще рекултивират своите площи, за да може на тяхно място да има поляни и гори, държавното предприятие ще конвертира други площи в подходящи за индустриална дейност. Това предприятие няма да изземва функциите на мините. То ще работи в сътрудничество с тях и в координация, така че те да се допълват, а не да се конкурират.

Шесто, по отношение на обезщетение на работниците, които решат да напуснат и не искат да продължат кариерата си в държавния оператор, правителството ще работи заедно със синдикатите по съставяне на национална програма по компенсаторни пакети. Стандартните пакети за подобни дейности в други държави са 24 заплати. Обсъждаме варианти и за 36 месечни заплати. Всичко ще се случва по методика, която ще се разработи съвместно от кабинета и синдикатите.

Седмо, приоритетно работим по привличане на нови инвеститори, които да вложат средства в развиване на нови индустрии и създаване на работни места. Само за четири седмици правителството успя да привлече интереса на инвеститори, които вече са готови да вложат общо над 3,5 милиарда лева в развиване на нови индустрии и създаване на над 4 300 работни места. Поканата към големи индустриални инвеститори предстои и сме сигурни, че ще има още много. Те ще бъдат избрани след предстоящ отворен и прозрачен конкурс.

Осмо, искаме да изготвим споразумение със синдикатите, което допълнително да внесе спокойствие у хората, че правителството не планира да закрива централите и с териториалните планове не поема ангажименти пред Европа за това. Министерският съвет е готов във всеки момент да продължи работата по споразумението с участието на синдикалните организации.

Девето, започва изготвянето на генерален план за развитие на „Марица-изток“ като цялостен комплекс. То ще бъде възложено от Български енергиен холдинг, а към борда със съветници по плана ще се търси участието и на социалните партньори, както и на реномирани международни институции, като Европейската инвестиционна банка и Световната банка.

Десето, част от недоволството на протестиращите засяга проблеми, които вече са решени в плановете, така че много от исканията днес се основават на невярна или изопачена информация.

За съжаление, крайният срок за изпращане на плановете към ЕК съвпадна със старта на кампанията за бъдещите местни избори. Това даде удобен повод политически партии и кандидати за местна власт да злоупотребят с притесненията на хората, да ги лъжат с нереалистични предизборни очаквания. Възмутително е, че протести на „Мини Марица-изток“ се организират от водач на листа за общински съветници в община Стара Загора. Друг организатор е изявен активист на политическа партия. Безотговорни политически акции, маскирани като синдикални инициативи, няма да помогнат на хората, ще помогнат само на амбициите на политиците за местна власт. Няма да има решение с протести, блокади, волно или неволно подхранване на нечии политически амбиции. Няма решение, като се блокира ежедневието на гражданите. Нека започнем преговори, за да работим заедно по въпросите, които вълнуват миньорите и енергетиците. Никой, освен правителството и синдикатите заедно, не може да се справи с тази дълго отлагана задача.

Впоследствие, в отговор на журналистически въпрос, премиерът Денков посочи "Възраждане" като партия, която подклажда протестите, както и левицата:

"Очевидно е, че се виждат знамена на „Възраждане“. Те са там, както и народните представители от „Възраждане“. Да, вероятно смятат, че така ще спечелят популярност за изборите, но както казах, те работят срещу хората от регионите. Също така има партийно участие от страна на левицата. Има и някои други, но тези две могат много лесно да се проследят и докажат".

В отговор на премиерската покана за преговори президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов отвърна с контрапокана. „Премиерът Николай Денков да заповяда на протеста и даде предложенията си“, каза той от блокираната магистрала „Тракия“.

"Протестиращите непрекъснато ескалират и променят техните искания - отвърна Денков. - До вчера искането беше да отиде представител на Министерски съвет, естествено това е мястото, на което трябва да отиде министърът на енергетиката. Той знае най-много детайли, представи ги, след което почнаха други искания. Аз нямам усещането, че другата страна, която протестира, е готова да седне на масата за преговори. Ако тя е готова да седне на масата за преговори, много бързо ще намерим кои са исканията, които има смисъл да удовлетворим."

Двамата се чули по телефона днес и Манолов информирал Денков, че „протестиращите не проявяват интерес да се видят с него“. Според него отиването в МС щяло да бъде „ритуално самоубийство“.

За Манолов преговорите в София са приключили.

„Ние отидохме там десет хиляди човека, за да чуем техните предложения, и те ни излъгаха“, каза президентът на КТ „Подкрепа“.

Той не вярва на премиера, че плановете вече са изпратени.

„Никой от нас не знае дали са изпратили нещо в Брюксел. Ако са изпратили, какво и дали въобще не ни се разиграва някакъв политически театър, в който ние да сме храстчето в ъгъла на сцената“, заяви Манолов.

Премиерът е категоричен, че плановете са пратени:

"Нека да го кажа ясно и категорично: ако ние не бяхме предали плановете до 30 септември или ако ние ги оттеглим сега, както искат протестиращите, този разговор става излишен. Това означава, че ние губим средствата и оттук нататък ние няма за какво да си говорим. Всеки ще се оправя самичък. Целта е ние да работим заедно, за да осигурим средствата, защото те могат да помогнат на регионите. Ако ние ги изпуснем, това ще бъде престъпление не само към жителите на тези региони, това ще бъде престъпление и към техните и нашите деца".

По думите му всички компромиси са били направени от правителството и единственият, който остава и той го гарантира е да държи вратата за преговорите отворена:

"Не виждам какво повече може да се направи като компромис. Ние сме заложили всички основни искания, по които се е обсъждало през годините. Това, което трябва е да се види как да се конкретизират финансовите параметри, конкретните притеснения на хората за техните работни места, а това може да стане само с преговори. Компромиса, който имаме, е, че ще държим вратата отворена винаги, когато от другата страна са готови да седнат на преговори. Аз не виждам какво повече може да се направи".

От думите му се разбра, че няма пълно единство между синдикалистите и доста от тях, които са били готови да отидат на преговори, но са се убояли от протестиращите:

„Има доста представители на синдикатите, които всъщност имаха готовност да дойдат на срещата, но имат притеснения как ще бъде видяно това от страна на работещите. Не искам да използвам днес епитети (в минало свое изявление той употреби думата „терористи“ - бел. ред.), те не помогнаха миналия път. Това, което казвам е, че всеки, който дойде на преговори, ще бъде посрещнат със съответното уважение и разбиране. Но трябва ясно да кажем, че когато някой иска уважение, също трябва да прояви уважение.

...

Има доста сериозни разногласия между самите синдикати вътре в самите сектори как да се подходи по някои от основните предложения, които имаме. Например единият от основните синдикати твърдо подкрепя идеята за това дружество, което да трансформира регионите, другият синдикат има възражения. По отношение на тези социални пакети също има разногласия как те трябва да бъдат подготвени, каква да е методиката. Именно затова ни трябват преовори. Без преговори винаги от другата страна могат да кажат: „Ами ние това не харесваме“.

"Ако ние изпуснем този шанс, който имаме до края на годината, и краткият срок не се дължи на нас, краткият срок се дължи на това, че поне две години преди това не бяха подготвени и представени териториалните планове. Ако ние изпуснем този шанс, това ще бъде огромен удар точно върху хората, които в момента протестират и техните семейства. Аз мисля, че всеки, който поне малко се замисли, ще разбере, че ние се опитваме да им помогнем на тях. Най-лесното би било да оттеглим плановете, но това означава, че тези региони ще останат без тези европейски средства за развитие. Както казах, те са в рамките на 4 милиарда лева. Всеки, който има поне малко престава какво означават 4 милиарда лева инвестиции, би трябвало да си даде сметка, че ние в момента работим за тези региони, а протестиращите работят срещу себе си", каза още Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

6

случайно прочетох

03.10 2023 в 15:52

" Димитър Манолов отвърна с контрапокана. „Премиерът Николай Денков да заповяда на протеста и даде предложенията си“, каза той от блокираната магистрала „Тракия“."

Банички и айран да носи ли Денков? :–)

615

5

Уисъл блоър

03.10 2023 в 12:06

Протестиращите непрекъснато ескалират и променят техните искания - отвърна Денков. - До вчера искането беше да отиде представител на Министерски съвет, естествено това е мястото, на което трябва да отиде министърът на енергетиката. Той знае най-много детайли, представи ги, след което почнаха други искания. Аз нямам усещането, че другата страна, която протестира, е готова да седне на масата за преговори. Ако тя е готова да седне на масата за преговори, много бързо ще намерим кои са исканията, които има смисъл да удовлетворим." - с две думи протестите са политически, а не икономически...подклаждани от Мутрофанова -дърта кикимора!

2415

4

Пустиняк

02.10 2023 в 03:56

Колко прозрачно е всичко и колко не побиращо се в ума... В най-бедната страна в Ес, протестират срещу получаването на 4 млрд?! "Искаме да сме си експлоатирани и бедни" и "Да живеем в мизерия си е наше право", трябва до пише на плакатите им

5827

3

pisnamiotmutri

01.10 2023 в 22:18

Кремиковци като го затвориха имаше ли преговори?

788

2

jorj

01.10 2023 в 19:36

Курни при първото санитарне на блоковетес евросредства лъжеше хората, че ще им вземат апартаментите, защото ще се вдигне толкова много данък сгради и няма да могат да се плащат! И какво стана, сега се натискат за санитарне! Сега ЕС ни дава пари за плавен преход, но стачкуваме, нещем пари или ако ги вземем да има добри условия за кражби! И кой неиска, израждане, бкп, и фатмака! Пак искат дестабилизация на държавата с цел изпълнение на спуснатите задачи от кремъл.

1005

1

ПР

01.10 2023 в 19:07

Преговаряйте със"синдикатите"-платените от олигарсите и възпалени от някои политици.
Преговаряйте с Ковачки,да си гори боклук и лигнит в микс до 2068 г.А заплатите,поне 42 броя.И ги чакайте,с бъклица и дрян,когато им скимне.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика