Първи ден от протеста "Оставка, съд и смяна на системата" пред НС (видео и снимки)

Мартин Георгиев 16 септември 2018 в 15:38 10197 4

Снимка Мартин Георгиев / OFFNews

Българи от страната и чужбина излязоха днес пред Народното събрание на протест под надслов "Оставка, съд и смяна на системата".

Протестът започна в 12 ч. на площад "Народно събрание" и се очаква да продължи до 22 ч., като полицейското присъствие е засилено.

Около 500 човека блокираха движението пред парламента и поискаха оставката на правителството на Бойко Борисов и промяна в модела на управление на страната. Те настояват за пряка демокрация посредством национални и местни референдуми, както е в Швейцария. 

"Пряко да се избират всички хора, които ще участват в администрацията на тази държава, както и да могат да се отзовават също, защото както си ги избрал, така и би трябвало да можеш да ги отзовеш", заяви пред БНР Емил Русанов, организатор на протеста и издател на в. "Будилник" в Лондон.

Русанов настоява още да се състави преходно правителство за 9 месеца и да се свика Велико народно събрание, което да направи промени в Конституцията

Организаторите обявиха, че митингът ще продължи три дни, като е предвидено в понеделник да се проведе протестно шествие, което да завърши пред Министерския съвет.

Протест ще има и на 26 септември пред централата на Европейската комисията в Брюксел, където протестиращите ще внесат петиция, в която описват тревожното състояние, в което се намира България. След това ще има нови протести през около месец-два.

Инициатори са живеещият в Лондон Емил Русанов, собственик на сайта "Будилник", бившият служител на ДАНС Росен Миленов и Светослав Козлуджов.

Протестът се организира във Фейсбук и се финансира от платформа с дарения, като до момента са събрани малко над 1000 британски лири, посочи Емил Русанов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

16.09 2018 в 17:05

А какво отношение има лондон, към животът в Радуил?
Омитайте се в лондон. Никой софиянец не затваря бъкингамският мост, разтревожен за благосъстоянието на бъкервилските конюшни.
А момчето, което е решило да започне така предизборната си кампания за какво да е - да бъде любезно да си плаща наема. България все пак е европейска страна, за разлика от англия.

П.С. Авторът знае какво е "орфография"

9026

2

Георги Бонджов

16.09 2018 в 16:31

Нещо се объркахте и постнахте текста спуснат от ДАНС, далеч преди дори днешният протест да е достигнал кулминацията си. Камо ли да е приключил.

17156

1

aviatora

16.09 2018 в 15:57

Оставка за престъпната и лъжлива мутра Боко Тиквата и цялата шайка престъпници около него!!!