Импровизиран пешеходен флашмоб от протестиращите полицаи в Бургас

OFFNews - Бургас 04 ноември 2015 в 20:57 3542 3

Пешеходният флашмоб на бургаските полицаи

С нетрадиционно, но законно блокиране на движението по една от бургаските улици местни полицаи се обявиха в знак на протест срещу орязването на социалните им придобивки.

След края на разрешения митинг те продължиха по ул. „Христо Ботев” в морския град. Малко след сградата на областната дирекция на полицията в продължение на 20 мин. те пресичаха пешеходната пътека, като така блокираха движението по една от най-натоварените улици в Бургас. На няколко пътите пропускаха движението, най-вече заради призива на техни униформени колеги, дошли да регулират трафика, а и заради изнервеността на някои от шофьорите.

До инциденти не се стигна, а на място дойде и началникът на областната дирекция Калоян Калоянов, който също уговаряше своите подчинени да спрат с демонстрацията. Комисар Калоянов отказа коментар и лаконично заяви, че е тук, за да съблюдава спазването на закона.

Именно за това бяха и повечето призиви на синдикалните лидери по време на протеста, който се проведе пред Съдебната палата в Бургас. Представителите на полицаи, пожарникари, надзиратели и съдебна охрана подчертаха, че ще продължат с протестите, но само спазвайки закона. 

Ако ние не спазваме закона, то какво ни отличава от престъпниците”, коментира един от синдикалистите.

Протестиращите са категорични, че продължават с протестите до изпълняване на исканията им и отпадане на предложенията, свързани с орязване на социалните компенсации, както те ги наричат. Според тях, законът е нарушен, защото предложенията не са били публикувани в интернет – страницата и не са обсъждани от социалните партньори. Синдикалистите прочетоха и писмо от главния секретар на МВР Георги Костов, в което той обяснява как няма да бъдат орязвани техните придобивки, а всъщност – всички са намалени – отпуска, добавка за прослужено време, порцион и др. Те отказват да повярват на нови обещания.

На днешния протест се събраха малко над 300 души. Сред тях се носеше и слух, че някои техни колеги са били привиквани от началниците им и са уговаряни да не протестират. Утре ще има нов митинг, увериха синдикалистите.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!