Голямото измъкване: Депутати бягат край БАН (обновена)

Юлиан Христов 12 ноември 2013 в 15:53 22675 36

Протестът от птичи поглед. Снимка: OFFNews
Протестът от птичи поглед. Снимка: OFFNews

 

 

С автомобили по бул. "Цар Освободител" и пеша през ул. "Париж" зад БАН депутати започнаха да се измъкват от сградата на окупирания от протестиращи парламент.

Част от тях излизат и избягват обсадата по уличката зад сградата на БАН. Други излизат с автомобили. Протестиращи ги замерят с плодове, бутилки и други предмети и скандират. 

Пред Централния военен клуб има сблъсъци, летят бутилки.

Всички протестиращи се събраха в градинката при ул. "Московска" при Националната художествена галерия. Плътен кордон от жандармерия ги спира. Блокирани са протестиращите и на бул. "Цар Освободител". 

Пред Националната художествена галерия има сблъсъци между полиция и протестиращи.

Полицаи влязоха на територията на автономната Национална художествена академия, за да осигурят безопасно измъкване на депутатите оттам.

Един протестиращ скочи върху служебен депутатски автомобил, но беше свален от полицаи. Четирима жандармеристи задържаха възрастен мъж, защото ритал служебен автомобил.

Още от обяд дворът на автономното висше училище бе "завзет" от полицаи, които осигуриха безопасен изход на някои народни представители от студентската блокада. Полицаите бяха забелязани и снимани от фоторепортер на OFFNews към 15 ч. 5 минути по-късно служителите на реда бяха изтеглени.

OFFNews потърси официалната позиция на висшето училище. “Ректорът не ги е допускал до територията на академията. Не знам на какво основание са влезли. Ректорът им каза да напуснат, тъй като това е територия на автономно висше училище и не е законно да са там, а и това поражда още по-голямо напрежение, и те напуснаха”, коментира пресаташето на НХА Диди Спасова.

Към края на заседанието в парламента депутатите на БСП и ДПС се изнесоха организирано на две групи с колите си.

Първата група излезе 20 минути преди края на заседанието. Нареждането беше да се изтеглят с личните си автомобили, където бяха приютени и парламентарните секретари на министрите.

Финансовият министър Петър Чобанов, който през август беше блокиран в белия автобус и се върна доста изплашен, този път излезе рано-рано.

Социалният Хасан Адемов се пошегува, че ще е в белия автобус, защото вече има тренинг. 

До 16 ч. останаха председателят на парламента Михаил Миков и заместниците му Мая Манолова и Алиосман Имамов, както и зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, който остана да дочете доклада на бюджетната комисия за проектобюджета за 2014 г.

Останаха и няколко депутати от БСП и ДПС, които бяха втората изнесла се група.

Хората на Волен Сидеров предвидливо се изнесоха още по обед.

Групата на ГЕРБ, която в знак на протест срещу побоя над протестиращи излезе от пленарната зала, остана в сградата на парламента и дори се събраха на заседание.

В 16.30 ч. срещата им приключи и ГЕРБерите също излязоха от парламента.

"Срамно е всички да излязат сутринта и да говорят срещу насилието, а после да твърдят, че навън нищо не се случва. Протестиращите си знаят какво се случи", коментира след краткото заседание на групата зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев.

  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!