Quantcast

Фотогалерия: Протести пред Парламента и МВР

Сергей Антонов Последна промяна на 13 ноември 2013 в 17:28 7136 5

Ранобудните студенти пред парламента  13.11.2013г. Снимка: Сергей Антонов
Ранобудните студенти пред парламента 13.11.2013г. Снимка: Сергей Антонов

 

 

Тази сутрин парламентът осъмна с нови - по-здрави и плътни заграждения. 

Въпреки взетите мерки за охрана от полицията, протестът днес беше значително по-малоброен от този във вторник. Загражденията разполагат със стъпала от вътрешната им страна, за да могат охраните или в случая полицаите, да стъпват на тях и да прибират “разпалени фенове”.

От площад "Народно събрание", част от протеста се премести по-късно пред сградата на МВР, където преподаватели изразиха недоволството си от полицейското насилие. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.11 2013 в 11:38

гъза ти е паднал и се влачи по тротоара хахах

14.11 2013 в 09:12

Обръщение към господин Станишев и цялото партийно войнство

Драги Другари,
Аз, като част от българския народ, съм ви благодарен за епичната борба, която водите срещу дикататурата на Бойко Борисов. Но съдейки по настроението на народа и на колегите от всички университети, мисля че е крайно време да пренесете битката си някъде другаде. Вие нямате място в парламента. Това е институция, чиято идея в основата си е да служи на България и на българите, а вие я превърнахте в арена на егото си.
Най-любезно ви призовавам това да престане. Няма да се увличам в словестни излияния в това си обръщение, защото това което имам да ви кажа като част от българското общество е ясно и точно.
ИЗВАДЕТЕ СИ ХИМИКАЛКАТА И ПОДПИШЕТЕ ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!! БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА УСИЛИЯТА, И ВИ МОЛИМ ДА НАПУСНЕТЕ С НАВЕДЕНА ГЛАВА... ЗАЩОТО НИЕ НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ПОЕМАМЕ НЕЩАТА ОТ ТУК НАТАТЪК!!!
И понеже знам, че няма да се слушате в призива ми, ще дойда в събота и неделя пред парламент да се срещнем лично и да ви го заявя в очите!

Иван Горанов

13.11 2013 в 21:27

Сейвнах си ги тези гадни ултраси и соросоиди, да ме греят когато остарея още повече...

13.11 2013 в 18:27

Много добър анализ. Тиквата си признава, че и досега е бил организатор на орките, и заплашва с нови погроми над законността. Правоохранителните органи трябва да проверят, дали не става дума за умишлено дестабилизиране на държавата и на конституционния ред. Протестърите вече няма да имат алиби, че са независими от Първа Частна Партия ГРОБ, еднолична собственост на лицето Бойко Методиев. Маските паднаха.

13.11 2013 в 17:45

Получих това писмо от БСП пресцентъра. Ползвайте го за да познаете платените клакьори:

Опорни точки
За протестите
През целия ден и вечерта на 12 ноември едва ли са протестирали повече от 1600 души. Организатори – Бойко Борисов, Цветанов, кръга на „Котараците“, „Титаните“ от чистотата. На практика имаше 2 протеста:
Първият по-рано през деня – около 500 души в пика. Профил: около 2/3 или 300 човека – студенти, останалите 1/3 или 200 човека – „зелени“, анархисти, „традиционните“ протестъри с тъпаните. На студентите от НАТФИЗ са оферирани до 700 лева за кадри със студенти в кръв. Съседи с изненада разпознали и „студента“ с пукнатата вежда, за когото дори не предполагали, че е студент (което не означава, че не е такъв). Същият, май, не бил много добре с главата.
Вторият протест – в късните следобедни часове и вечерта. Протеста на погромите и вандалските прояви. Счупени бутилки пред парламента, хвърляни по полицаите, бутилки с минерална вода – също, всичко това се прави от „втора линия“. Рушене, дърпане и бутане на загражденията. МВР издирва извършители на хулиганските и вандалски прояви. Не може да бъде наречен студентски „протест“, защото най-вече самите студенти обявиха, че се прибират в Университета. Протест на ултрасите и агитките, хора от „Титан“ и свързани с бившия шеф на „Напоителни сисистеми“. Отново – „зелените“, свързани с Прокопиев, включително и журналитска Лора Филева – надничарка при Прокопиев, работи в „Дневник“, и дъщеря на Румяна Бъчварова, шеф на кабинета на премиера Борисов. Разплащането с „протестиращите“ – в отдалечените от центъра квартали на София, тарифи – между 50 и 80 лева на глава за „протестиращ“. Традиционните автобуси на ГЕРБ от Благоевград и Перник.

Профилът на задържаните от МВР почти 50 лица (49 според официалната сводка) на 12 и 13 ноември едва ли отговаря на студентския – основно лица около и над 40 години.

Търси се радикализация и създаването на нов импулс на увяхващия протест (цифрата) с нови цели на протестиращите – МВР и ръководството на министерството. Днес Бойко Борисов за първи път напада МВР и полицията за „полицейското насилие“ при снощните й действия и персонално главния секретар Светлозар Лазаров (незаслужено си бил получил генералските звездички), въпреки че нееднократно е декларирал: Няма да хвърля дума срещу българската полиция. В същия ден и протестиращите студенти решават да преместят протеста си пред МВР, за да търсят сметка за „полицейското насилие“.

Днес на практика Борисов потвърждава, че е организатор на метежите. Признава, че организира и медийното отразяване на „протестите“, като ожалва журналистите от БНТ и Канал 3.

Сега Борисов планира „протестна вълна“. Досега „протестите“ така и не успяха да „излязат“ от София. Затова в събота Борисов свиква партиен протест в Пловдив, където ще дава и указания на кметовете на ГЕРБ в страната да бутат правителството и да организират локални метежи, включително и по темата за бежанците. Пример – бунта в Телиш, организиран от Цецка Цачева и оглавен от кметицата от ГЕРБ Нели Дакова.

Мероприятието е изнесено в Пловдив, за да се създаде впечатление, че има бунтове и извън София. По следващата седмица ще прави протести и в Бургас, Благоевград, Велико Търново, Габрово и т.н. Сценарият на Борисов е да вдигне протестна вълна подобна на тази от февруари. Протестът в Пловдив ще бъде гарниран с „граждански“ такъв в София.

МВР НЕ Е ПРЕВИШИЛО ПРАВОМОЩИЯТА СИ, А Е ВЪЗСТАНОВЯВАЛО ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД, КАКВАТО Е И ОСНОВНАТА МУ ЗАДАЧА. СИЛИ, ОТДЕЛЕНИ ЗА ПРОТЕСТА, НЕ СА В УЩЪРБ НА БОРБАТА С ПРЕСТЪПНОСТТА. НЯМА ПРОМЯНА В БЮЛЕТИНА ЗА 12 НОЕМВРИ. ПРОКУРАТУРАТА СЛЕДИ ЗА ЗАКОННОСТТА НА ДЕЙСТВИЯТА НА ПОЛИЦИЯТА И ДОСЕГА НЕ Е РЕАГИРАЛА.