Ден 14: Протестът блокира седем ключови точки в центъра на София

Каскети летяха пред Съдебната палата, тоалетна хартия - пред МС

OFFNews 22 юли 2020 в 19:10 11654 4

С масово хвърляне на каскети пред Съдебната палата започна четиринадесетата вечер на протеста в София, а минути по-късно рула тоалетна хартия полетяха към сградата на правителството.

Хиляди излязоха в центъра на София, за да поискат отново оставките на премиера Борисов, правителството и главния прокурор Гешев.

В 21 ч. протестът взе решение да започне блокада на седем ключови точки в центъра на София: Орлов мост; Халите; бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий"; Паметникът на Васил Левски; Попа; площад "Македония"; "Дондуков" и "Раковска".

Хронология на протеста:

23:30 ч. - Пуснаха движението през Орлов мост  

23:00 ч. - Орлов мост остава блокиран, както и кръстовището на "Дондуков" и "Раковска". Демонстрантите пропускат само линейки и патрулки.

22:40 ч. - Блокадата на кръстовището край МС продължава

22:00 ч. - Приключи блокадата на площад "Македония". 

21: 50 ч. -  Променят се маршрутите на част от линиите на градския транспорт във връзка с протестите в София, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Автобусите от линиите №72, 204, 76, 604 ще минават по бул. "Драган Цанков" и след това по бул. "Цариградско шосе" - вместо по "Орлов мост". Трамваите №6, 7, 8, 10 ще се движат през площад "Възраждане". 

21: 33 ч. - Протестиращи блокираха и площад "Македония"

21:17 ч. - Орлов мост е блокиран. Цариградско шосе е затворено при алея Яворов. Движението на коли е спряно. Демонстрантите пропускат само линейки.

21:16 ч. - Блокадата на бул. "Витоша"

21:03 ч. - Протестът взе решение да започне блокадата на седем ключови точки в центъра на София: Орлов мост; Халите; бул."Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий"; Паметникът на Васил Левски; Попа; Площад "Македония"; "Дондуков" и "Раковска";

20:18 ч. - Демонстранти издигнаха и следния пародиен плакат с лика на Тодор Живков

20:01 ч. -  Хиляди скандират "Оставка" пред сградата на правителството. 

19:35 ч. - Рула с тоалетна хартия летят по сградата на правителството.

19:18 ч. - След като каскети полетяха пред Съдебната палата, шествието се отправя към Министерския съвет, където също се събират демонстранти.

19:11 ч. - Стотици се събраха пред Съдебната палата, а десетки започнаха да хвърлят каскети. 

"Днес ние стартирахме процедура, с която искаме Гешев да бъде дисциплинарно уволнен. Него не го е срам от това, което е. И от това, което вие мислите за него. Другият начин той да бъде разкаран е чрез дисциплинарно производство. Затова днес ние подадохме изключително подробен документ, с който излагаме аргументите Иван Гешев да бъде уволнен. Този човек би трябвало да работи за вас, но вие сте тук и му искате оставката. Искаме Борисов да поеме политическата отговорност за това, че пази Гешев като слуга на Пеевски. Борисов, подай си оставката, освободи страната от себе си!" - заяви на протеста лидерът на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България” Христо Иванов.

Снимки: Елена Николова / OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

4

Новак

23.07 2020 в 07:31

#1 и #2 много хубаво показват как комунизмът не може да си отиде. Хората искат да се приберат след тежкия ден на някой чиновнически стол - най вероятно в държавната администрация.
Също както техните родители 45 години са искали да им е спокойно. И тук няма Пражка пролет, Унгарско въстание и Полска Солидарност. Затова пък чехи, словаци, унгарци и поляци са напред, но ней се - на нас пък ни е спокойно с Толупа.
Също като хората затворили вратите пред четата на Ботев защото не им се щяло някакви луди да им развалят рахатлъка.
Също като тези предали Левски и Бенковски тръгнали да бунят раята.
Раята иска да си бъде рая - да и е спокойно пък нека да си е “во червото адово”.
Само че лудите движат света напред. Раята може само да движи въздуха и най-много да прекара някой и друг килограм храна през червото.

11719

3

Краси

22.07 2020 в 23:12

Младене, жал ми е за тебе - ти си толкова неграмотен, че си достоен последовател на Тупанбаши. Само да вметна - "отайки" всъщност се пише "утайки".
А позицията на десетки хиляди хора, достатъчно смели и осъзнати, че да се опълчат срещу управляващата хунта, е достойна за уважение. Благодарение на такива като тях през 1997 година, които също въстанаха срещу "демократично и легитимно избрано правителство", днес сме в Европейския Съюз. Още се срамувам, че тогава не бях с тях и се гордея, че днес съм с тях.
Благодарение на такива овце като тебе, бившият наркотрафикант Борисов вече 10 години ни тегли назад и настрани от Европа.
Ще блокираме улици, площади и магистрали, докато свалим тази крадлива пасмина от власт и си устроим държавата, както подобава. Вярвам, че после ще ти хареса.

-1695

2

Mladen Nikoloff

22.07 2020 в 22:48

Борисов / Фандъкова се излагат брутално. Вместо да пратят качулките да ги разтурят тези бездарни отрепки, те ги оставят да пречат на хората да си отидат вкъщи след тежкия работен ден.

По този начин им засилват вярата, че позицията им има някаква стойност и че някой трябва да се съобразява с тях.

Значи, ако не съм съгласен с шепа отайки, които се опитват да анулират легитимни и демократично избрано правителство, не трябва да имам право да се прибера необезпокояван вкъщи след работа?

3000

1

SaraAsar

22.07 2020 в 21:16

Блокирането на кръстовища е пълна простотия!

 
X

Да помогнем на украинските деца!