'Значителен успех! Следващата проява на зрялост е да не се държим покровителствено спрямо Северна Македония'

Александра Маркарян 24 юни 2022 в 15:09 3722 2

Радан Кънев

Снимка Сергей Антонов

Радан Кънев

България постигна наистина значителен политически и дипломатически успех. Днес българският парламент, макар и с известно закъснение, прояви завидна политическа зрялост и беше на нивото на този успех. Следващата и не по-малко важна проява на зрялост ще бъде да не се държим заядливо, покровителствено, а камо ли откровено враждебно към Северна Македония.

Това пише евродепутатът в коментар, след като 47-то Народно събрание гласува ЗА сваляне на ветото за начало на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС.

Той съветва "да приемем спокойно напрежението, което неизбежно ще съпътства решението на властите в Скопие" и уточнява, че - противно на вчерашната позиция на премиера Димитър Ковачевски - това решение "съвсем не е взето още".

"И да не забравяме, че стратегическият ни национален интерес са близки, братски отношения без граници помежду ни. Това изисква ние да приемем една важна историческа реалност - днешна Северна Македония не е и няма да бъде нито част от България, нито "клиент" на България на Балканите и в ЕС. Важното е да не бъде враждебна към нас и да не бъде "клиент" на Белград - а през последните две години допринесохме много за именно тези опасни тенденции", пише още Радан Кънев.

Решението коментира и българският дипломат Стефан Тафров с думите: Не съм се вълнувал толкова от момента на признаване на Македония от страна на България на 15 януари 1992 г. Горд съм, че принадлежа към политическата традиция, която направи възможни и двете решения. Тафров е два пъти зам. външен министър (1991–1992 г. и 1997–1998 г.) и посланик на България във Франция (1998–2001).

Ветото бе отхвърлено след почти петчасови дебати в пленарната зала по предложение, внесено от Христо Иванов - съпредседател на "Демократична България". От гласувалите 228 депутати 170 бяха ЗА, 37 - ПРОТИВ, а 21 гласуваха ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ. С решението си българският парламент приема предложението на френското председателство на Съвета на ЕС.

Проектът за споразумение с Македония по френското предложение (пълна версия)

ЗА гласуваха групите на "Продължаваме промяната", "Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС. 18 народни представители от БСП гласуваха ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ, а четирима - ПРОТИВ. Всички от "Възраждане" също гласуваха ПРОТИВ. Шестимата напуснали парламентарната група на "Има такъв народ" разделиха гласовете си поравно между трите възможности за гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1100

2

qwertz

24.06 2022 в 15:54

Хахахаха! От Ганьо за ганьовци.

Ганьовците си бяха слабоумни лакеи и гъзолизци и си останаха такива. Само господарите си менкат. Все някого посрещат на Лъвов мост. Я германци, я рушляци, я хамериканци.

Продължавайте в същия дух, слънчогледите. Затова и имбецилна Тиква си избирате.

75

1

230 млрд баксов

24.06 2022 в 15:50

Националния интерес на България е да измъкнем Скопие от Белградската орбита.
Ветото правеше точно обратното.