Златева: Нужна е промяна на модела, по който се държи България в ЕС

OFFNews 16 май 2019 в 08:17 1338 0

Златен шанс да защити националния интерес и въглищната енергетика в комплекса „Марица изток“ пропусна правителството на ГЕРБ в периода, в който България бе председател на Съвета на Европейския съюз.

Това обяви Деница Златева, кандидат за евродепутат от листата на „БСП за България“ и заместник – председател на НС на БСП, на срещи в градовете Раднево и Гълъбово. Според нея българската страна е била в състояние да формира много широки коалиции по важни за нея теми, но е избрала да остане в позицията на посредник и - докато е била такъв, други страни са наложили своите интереси.

Златева даде пример с действията на Франция по пакета „Макрон“, който предизвика огромен дебат и недоволство в транспортния сектор и направи паралел с бездействието на българската страна в сектора на енергетиката. Когато говорим за това - как като българи защитаваме националния си интерес в Брюксел, трябва да сме наясно, че колкото са важни евродепутатите, толкова важна е и позицията на българското правителство. „Сега няма диалог и ние не знаем с какви позиции отиват българските министри в Брюксел“, заяви Златева.

Според нея е явна нуждата от промяна на този модел, по който България се държи в рамките на Европейския съюз и тя ще стане факт след избори – европейски, но и парламентарни. „В края на всяка година ЕК публикува законодателните си предложения – важно е в сектора Енергетика българското правителство, евродепутати, национални депутати, синдикати и работодатели веднага след това да седнем на една маса и да защитаваме една национална позиция“, заяви Деница Златева.

За спойката между националната и европейската политика акцентира и Драгомир Стойнев, заместник-председател на ПГ на „БСП за България“ и министър на икономиката и енергетиката в периода 2013-2014. Според него тя ще гарантира заявяване и отстояване на национален интерес в сектора Енергетика.

В срещите взеха участие Иван Кръстев, кандидат за евродепутат от листата на „БСП за България“, Таско Ерменков – заместник-председател на Комисията по енергетика в 44 НС, Георги Гьоков - народен представител от Старозагорско, Иван Айолов, зам.-министър на икономиката и енергетиката с ресор „Енергетика“ (2013-2014 г.). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови