Жертвите в Албания вече са 21, България праща спешно помощ (обновена)

OFFNews 26 ноември 2019 в 15:24 4624 0

Официално обявените жертви на мощните земетресения в Албания вече са 21. България ще изпрати спешно помощ, обяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

На правителственото заседание утре тя ще внесе извънредно предложение за отпускането на 200 хил. лева помощ за албанското правителство за справяне с последствията, след като десетките трусове, започнали часове след полунощ на 26 ноември, отнеха човешки живот, раниха над 100 души, разрушиха сгради и пътища.

Най-мощното от земетресенията от последното денонощие е с магнитуд 6,4 по Рихтер. То е най-силното в страната от 1979 г. насам.

По-рано днес Захариева и премиерът Бойко Борисов изпратиха съболезнователни телеграми съответно до външния министър на Албания Гент Чакай и министър-председателя Еди Рама.

“Съболезнования от името на целия български народ и правителство за голямата трагедия, която се случи в Албания. Готови сме да помогнем с каквото можем. 30 спасители от Гражданска защита, заедно с техника пътуват към тях”, каза Захариева, цитирана от БГНЕС. Тя посочи, че в момента те имат нужда от спасители, които да търсят затрупани хора под руините и да разчистват отломките.

Много хора са затрупани, предупреди министър Захариева. Освен българските спасители, на помощ на Албания са се притекли екипи от Гърция и Италия.

В Албания живеят 10 хил. български граждани. Няма данни за пострадали наши сънародници. При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови