Земеделският министър свиква национален съвет по зърното на 22 юни

OFFNews 18 юни 2023 в 19:27 1613 0

Кирил Вътев

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Кирил Вътев

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев свиква националният консултативен съвет по зърното на 22 юни, обяви самият той пред бТВ.

Преди да почне жътвата, искаме да си изясним какви количества има, защото един от проблемите ни е липсата на верни статистически данни, допълни министърът. 

Стана ясно, че утре министърът ще разговаря с няколко представители на страни, които са традиционни клиенти на зърнени култури, като целта е да се потърсят нови пазари.

Според министъра цените на храните не могат да бъдат свалени само със създадения от служебния кабинет тематичен сайт. Само конкуренцията може да свали цените, цените се определят от пазара и са въпрос на баланс между предлагане и търсене. Примерите със зърното са "очеизвадни", коментира министърът.

За въвеждането на таван на цените, както това бе направено в Хърватия, министърът коментира, че това са временни мерки, които в кризисни ситуации могат да са полезни, но те не могат да са постоянни и дългосрочни. Постоянните мерки са тези, които ще направят агрохранителната верига много по-ефективна, отколкото е сега - от български производители на суровини и български преработватели, като целта е на пазара да има повече родни продукти, но не само плодове и зеленчуци, коментира министърът.

Министърът отбеляза, че българските производители не са организирани по начина, по който са направили гръцките, румънските, сръбските, турските, испанските, италианските или френските им колеги, което им позволява да бъдат спестени излишни разходи, защото производителите са организирани в кооперативи.

Вътев обясни, че желанието му е указанията по програми и схеми за субсидиране на земеделските производителите да бъдат просто и ясно написани като стъпки. Целта е да намалим консултантите и да дадем път на тези, които правят реалния продукт, заяви министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!