Земеделският министър отива при протестиращите животновъди в Ямболско

OFFNews 14 юли 2018 в 12:28 1726 0

Министърът на земеделието Румен Порожанов ще се срещне с протестиращите животновъди от Ямболски села, които недоволстват заради евтаназията на добитък в района.

Той заминава по разпореждане на премиера Бойко Борисов. 

Премиерът разпореди на министър Порожанов да се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично да следи изпълнението на мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни. На министър Румен Порожанов е разпоредено също да информира стопаните на евтаназирани животни за реда и условията за получаване на обезщетения, съобщиха от правителстената пресслужба.

Причината за наложителното избиване на животни е огнище на чума. Вчера бяха умъртвени 1200 животни. Протестиращите засега не допускат ветеринарите до фермите, за да евтаназират и останалалия добитък.

Очаква се в понеделник в България да пристигне комисия от Главна дирекция САНКО на Европейската комисия. Тя отговаря за здравеопазването на животните и ще провери как българските ветеринарни власти спазват европейските регламенти за справяне със заразните заболявания при животните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови