Зелените на протест срещу екологичния министър

Христо Пелов 03 септември 2014 в 12:12 3212 21

Партия "Зелените" ще подаде жалба до Върховния административен съд срещу служебния министър Светлана Жекова, ако тя не изтегли решението си за проучване на нефт и природен газ в Добруджа.

С решение номер 28 от 26 август тази година служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова е дала разрешение на американската компания "Парк Плейс Енерджи Корп" да извърши проучване на нефт и природен газ в блок "1-11 Вранино" в Добруджа.

Във връзка с решението на Жекова в неделя се организират протести в София, Бургас, Варна и други градове.

Проблемът е свързан с въглищната газификация, което е метод за добив на газ.

"Зелените" алармират, че газът, добит по тази технология, е синтетичен - получен по изкуствен начин при подземно изгаряне на въглищни пластове. При запалването на тези въглищни пластове се получава нискогорим калоричен газ, който се извлича от земята чрез сондажи. Те допълват, че тази технология е експериментална и е била изоставена досега заради мащабното замърсяване на подземните водоизточници.

Те припомнят, че тази технология е правена в много страни още през 80-те години на миналия век, но не са били достигнати екологичните стандарти, необходими за индустриално производство.

Юристът Свилен Овчаров заяви, че този метод е в противоречие с българското законодателство, защото се нарушава законът за водите, а Петко Цветков допълни, че не се гарантира, че при добива на газ няма да бъдат засегнати водните пластове, което ще доведе до замърсяване.

При тази технология ще има отделяне на радиоактивни елементи, като след това има реална опасност от пропадане на земни пластове, каза Синтия Недялкова, която оглави листите на "Зелените" в Добрич.

Основното притеснение на природозащитниците е, че водата на цяла Добруджа може да бъде замърсена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!