Зелените на протест срещу екологичния министър

Христо Пелов Последна промяна на 03 септември 2014 в 12:12 2579 21

Партия "Зелените" ще подаде жалба до Върховния административен съд срещу служебния министър Светлана Жекова, ако тя не изтегли решението си за проучване на нефт и природен газ в Добруджа.

С решение номер 28 от 26 август тази година служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова е дала разрешение на американската компания "Парк Плейс Енерджи Корп" да извърши проучване на нефт и природен газ в блок "1-11 Вранино" в Добруджа.

Във връзка с решението на Жекова в неделя се организират протести в София, Бургас, Варна и други градове.

Проблемът е свързан с въглищната газификация, което е метод за добив на газ.

"Зелените" алармират, че газът, добит по тази технология, е синтетичен - получен по изкуствен начин при подземно изгаряне на въглищни пластове. При запалването на тези въглищни пластове се получава нискогорим калоричен газ, който се извлича от земята чрез сондажи. Те допълват, че тази технология е експериментална и е била изоставена досега заради мащабното замърсяване на подземните водоизточници.

Те припомнят, че тази технология е правена в много страни още през 80-те години на миналия век, но не са били достигнати екологичните стандарти, необходими за индустриално производство.

Юристът Свилен Овчаров заяви, че този метод е в противоречие с българското законодателство, защото се нарушава законът за водите, а Петко Цветков допълни, че не се гарантира, че при добива на газ няма да бъдат засегнати водните пластове, което ще доведе до замърсяване.

При тази технология ще има отделяне на радиоактивни елементи, като след това има реална опасност от пропадане на земни пластове, каза Синтия Недялкова, която оглави листите на "Зелените" в Добрич.

Основното притеснение на природозащитниците е, че водата на цяла Добруджа може да бъде замърсена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.09 2014 в 18:02

-Тате, защо тая синя слива е червена?
-Защото е още зелена.

Хахахахахахахахахахаха

Напоследък сливите се са червени...

03.09 2014 в 17:50

Координатор на проекта е „Овергаз“, а изпълнител - „Парк Плейс Енерджи Корп“.

Сега кажете кой плаща на Зелените - Путин или Обама? А докато заяпате в тази посока, Златна Добруджа ще си замине...

03.09 2014 в 17:32

Поздрав за "Зелените" с песента зелено , зеленоо ... и всичките пари са ни в зелено :D :D

03.09 2014 в 16:08

Това са истинските ЗЕЛЕНИ, които не са се продали ни на Русия, ни на САЩ и които се борят да спасят българската природа от алчни интереси, за да остане земята за децата и внуците ни. Няма безопасна технология за добив на газ и въглища, затова подкрепям тяхната позиция за защита на Добруджа. В 21 век енергия се извлича по много начини и не е необходимо да се съсипва природата, да се отравят въздуха и водата. Бъдещето е на ВЕИ, а не на конвенционалните източници. Без газ и въглища децата ми могат да живеят, но без вода и въздух не!

03.09 2014 в 15:16

Защо не се замислим кое ще е добро за България и за хората които живеят в тоя район. Защо взаимно се нападаме и действаме по-същия начин като политиците ни? Не съм подръжничка на Русия и руската зависимост, но не одобрявам и дълбането на плодородните български зами. Трябва да има и друг много по-добър начин да се измъкнем от руските лапи, но без да допусним фракинга в Добруджа - сигурна съм ,че има и друг начин. Намираме се на крастопът между три континента - не може ли да се възползваме от това и да събираме такси от всички стоки които преминават през България. Да помислим за друг вид енергия - различна от петрола и подземните изкопаеми - и да се насочим натам.

03.09 2014 в 14:47

до 06
Аз имам мнение , а мога и да споря с аргументи . Знам какво защитавам за разлика от"зелените".Само моля обяснете ми какво им е зелено , че толкова години им лъска ЧЕРВЕНИЯ задник.Каква смислена кауза защитават????

03.09 2014 в 14:36

Партията на псевдоеколозите събира гласоподаватели с мними протести срещу проучването на газови находища. Щеше да е смешно, ако не беше жалко. Партия която се прави на зелена за да грабне няколко гласа повече от наивниците.

03.09 2014 в 14:18

И още нещо, Полша не добива шистов газ, но само обяви, че започва проучване и Газпром им намали цените. Е, те и досега само проучват, но цената на газа им падна значително, при това Милер обяви намалението с мазната фраза, ще убедим Полша, че по-ниски цени от нас няма кой да им даде. Е, ето това развитие на нещата, беше спряно у нас от онова лайно Славчев, който беше заместник на Бареков, оглавител на антишистовите протести и както се разбра на младежката секция на дружество… Русофили. И така нещата си дойдоха на мястото в мръсния пъзел, който Русия подрежда у нас, но не и се удава в Полша. Затова полша е страната с най висок ръст на производство в цяла Европа при това откакто е започнала кризата. Спомнате ли си кога Бойко успя да накара Газпром да намили сените с 11 %, когато обяви, че започваме проучване в шелфовете на Черно море.

03.09 2014 в 14:15

Чета и просто не мога да повярвам. Вие наистина не мислите трезво.Ходили ли сте в САЩ да видите на какво запроличват земите където се дълбае за шистов газ и тем подобни.Няма растителност, водата е замърсена, а хора в тези райони почти не живеят - тези които са останали са болни.Помислете за Земята, за чистата вода - заслужава ли си да унищожим всичко това, за да напълним джобовете на алчните политици и олигарси и на някаква чужда компания.И да ви е ясно, че започнат ли веднъж да копаят - връщане на зад няма да има - кажете сбогом на Златна Добруджа. Хора,след време водата ще е по-скъпа от златото и потрола на планетата - помислете за това преди да пишете глупости за Зелените.

03.09 2014 в 14:12

Старият виц, че зелените са като динята, зелени отвън, а червени отвътре :-)