Зелените: Борисов подхваща големият шлем на Първанов

OFFNews 11 август 2016 в 10:52 3553 0

Премиерът Бойко Борисов подхваща енергийния шлем на Георги Първанов. 

Това твърдят "Зелените" в разпространено до медиите съобщение. В текста им се казва: 

След като експертите още изчисляват колко милиарда евро загуба ни донесе (и продължава да носи) големият „енергиен шлем“ на Георги Първанов, дойде ред и на Бойко Борисов да се пробва в руската рулетка. След телефонен разговор с Владимир Путин премиерът изведнъж започна да чертае светло атомно и газово бъдеще (с държавно участие). Явно и според него, за да влезеш в историята трябва да подхванеш гигантски неефективни проекти, за които бъдещите поколения ще се чудят как „дори само да ги боядисат“, с каквито думи самият Борисов възхвалява диктатора Тодор Живков.

В момента по света почти не се строят ядрени реактори, защото конкурентоспособността им спрямо редица алтернативи начини за производство на електроенергия намалява с бързи темпове. Освен това, само от началото на годината добивът на електроенергия в България е намалял с 12%, основно заради спадналия почти наполовина износ и запазващите се ниски нива на вътрешно потребление. Тези данни показват, че нямаме нужда от нови гигантски мощности и икономическият смисъл на един нов блок, независимо дали в Белене или Козлодуй, е повече от съмнителен. Всъщност, смисъл би имало предимно за строителите на централата, за техните контрагенти и за личностите, стоящи на входа и изхода на българо-руските енергийни отношения. Нова голяма базова мощност означава замразяване на конкуренцията на пазара на електроенергия за десетилетия напред, като държавата ще загуби основанието си да търси и стимулира енергийната ефективност и чистата и безопасна енергетика.

„Зелените“ нямаме нищо против и даже бихме насърчавали големи частни проекти. Що се отнася до „Южен поток“ обаче, той беше замислен и беше започнал да се реализира изцяло в изгода на руската страна и като енергийно оръжие на руската политика срещу ЕС. Малка подробност е, че покрай него имотни далавери направиха и близки до властта банки, които успяха да продадат притежавани от тях парцели на цени с десетки пъти над пазарните.

Всичко това ни кара да се съмняваме, че новият „шлем“ е по-скоро елемент от предизборната кампания за президентските избори, на която двама генерали ще се надпреварват да доказват страстта си към силната ръка и към олицетворяващите я лидери в региона. Силата на един държавник не е в това да гледа социологическите данни и да взема решения на тяхна база, а да успява да осигури на държавата позиция с повече предимства. Няма как да станем енергийно по-независими, като вкарваме милиарди в проекти, зависещи изцяло от Русия, от която вече зависим над 75% като източник на енергия.

Зелените твърдим, че пътят към енергийната независимост на България и на отделните домакинства е възможен чрез нови и чисти технологии, позволяващи местно производство и конкуренция на пазара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови