Здравната комисия изслуша единствения кандидат за шеф на НЗОК

OFFNews 18 юли 2018 в 21:31 1628 0

Снимка bTV

Здравната комисия в парламента изслуша единствения кандидат за управител на Здравната каса д-р Дечо Дечев. 

Той е номиниран от ГЕРБ и "Обединени патриоти". 

Д-р Дечев е бивш заместник-шеф на НЗОК и е директор на столичната болница "Св. Иван Рилски".

В изложението си пред депутатите д-р Дечев обяви, че една от задачите му ще бъде да оптимизира разходите за лекарства. Според него трябва да се остойностява лечението с най-висока ефикасност, като през последните години различни лобита са довели до нарушаване на този принцип. 

Той подчерта, че заради неефективната политика разходите за лекарства на НЗОК в момента са колкото и медицинската дейност на болниците, докато реално съотношението трябва да е едно към пет. За да се постигне този баланс, д-р Дечев предлага да се въведат еднакви терапии за медикаментозно лечение в болниците на базата на международно признати ръководства, които да се плащат от Касата, а ако пациент иска по-скъпо лечение, ще трябва да доплаща за него. 

Голяма част от преразхода в момента идва от онколекарствата, затова онколечението трябва да стане по-ефективно и да има равнопоставеност при финансирането на лечението на пациенти с една и съща диагноза, тъй като в момента НЗОК заплаща всяко онколечение, независимо колко струва, което по думите му е довело до изтегляне на базови и достъпни терапии от Позитивния лекарствен списък. 

Д-р Дечев настоява и за промяна при ценообразуването на клиничните пътеки. 

Кандидатът за шеф на Касата предложи и мерки за подобряване на контрола, като според него за това до голяма степен могат да помогнат и здравноосигурените. Идеята му е на всеки три месеца те да получават извлечение на извършените им медицински услуги, заплатени от НЗОК, като по този начин те ще могат да сигнализират при несъответствие. 

Дечев предлага още промяна на основния пакет от медицински дейности, заплащан от Касата, който според него сега е недофинансиран. Според него има вариант да се освободи ресурс, без да се натоварва бюджета.

Той предложи и промени за лечението на българи в чужбина. Дечев предлага тази дейност да мине под шапката на НЗОК, вместо да се разхвърля между три институции, и предоперативната и следоперативната дейност да се извършва в България, като при недостиг на капацитет да се канят чужди специалисти у нас. 

Здравната комисия единодушно одобри кандидатурата на Дечо Дечев за шеф на НЗОК. Тя ще бъде гласувана в пленарна зала в петък. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови