Quantcast

Заседанието на НЗОК се провали, ремонтът на бюджета зависи от Орешарски

OFFNews Последна промяна на 10 юли 2014 в 17:10 2406 2

Управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова на заседание на Надзора на касата.

Насроченото за днес извънредно заседание на Надзорния съвет на Здравната каса се провали заради липса на кворум.

То беше свикано по спешност днес след писмо от здравния министър Таня Андреева, която вчера поиска от Надзора информация какви резерви могат да се изполват, за да се запълни дупката в бюджета на касата.

От КТ „Подкрепа” взеха решение техният представител Тома Томов да напусне заседанието.

"Не сме съгласни топката да се прехвърля отново в Здравната каса. НЗОК и Надзора са направили абсолютно всичко, което е следвало от гледна точка на закона, за да се поиска актуализация на бюджета.

Респективно сме изумени и изненадани от желанието да се искат някакви допълнителни мерки в средата на годината, когато е очевидно, че парите няма да стигнат”, обясни Томов.

С неговото мнение се съгласи и директорът на касата д-р Румяна Тодорова.

„На 23 юни след заседание на Надзорния съвет е приет анализ от 130 страници и резюме за тези, които не обичат да четат, в който става ясно какво е състоянието към 30 юни на Касата. В този анализ има посочени и мерки, те са визионерски мерки, тези, за които говори д-р Пенков”, обясни д-р Тодорова.

Бизнесът и синдикатите излязоха днес отново с ултиматум - този път към премиера.

В обща декларация те определят като политически безотговорна позицията на министър-председателят Пламен Орешарски, в която той заявява отказ да внесе законопроект за актуализацията на бюджета на Здравната каса час по-скоро.

Дава се срок до 15-и юли законопроектът да бъде внесен от правителството в парламента.

След като в началото на седмицата всички партии, които посещават в момента парламента, си стиснаха ръцете, че трябва да има актуализация на бюджета на здравната каса и дори Мая Манолова тържествено обеща на лекарите допълнително пари за НЗОК, премиерът Пламен Орешарски обяви вчера, че може и да не е нужна актуализация на бюджета.

Лекарите от университетските и общинските болници излизат утре по обяд на предупредителна стачка за половин час, от 12 ч.

Те поставиха ултиматум бюджетът на касата да се актуализира до вторник или ще подадат колективни оставки.

По данни на Надзорния съвет на касата без допълнителни пари за НЗОК тя няма да може да плаща на болниците след септември. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.07 2014 в 23:22

ма си прост бе полковник а ти видя ли си пъпката на гъза и внимаваи да не родиш тъпопректилчета ;)

10.07 2014 в 21:41

КАКВО ВИЖДАТЕ НА СНИМКАТА? РУМЯНА ТОДОРОВА СЕ ОПИТВА ДА СИ ВИДИ ПЪПКАТА НА НОСА И ТОВА И ОТНЕМА ЦЕЛИЯ МИСЛОВЕН РЕСУРС И КАПАЦИТЕТ. НИЩО ДРУГО НЕ Я ИНТЕРЕСУВА. ПОГЪЛНАТА. ДО НЕЯ ЕВГЕНИ ДУШКОВ НЕ МОЖЕ ДА ОТКАЧИ ПОГЛЕД ОТПЪПКАТА И ГЛЕДА КАТО ОМАГЬОСАН И САМО ЗА ТОВА МИСЛИ, АКО НЯКОЙ ГО СЕПНЕ И ГО ПИТА КАК СЕ КАЗВА - ЩЕ ПРЕМИГА: "А? К'ВО??...В ДЯСНО, ДРУГАТА НАДЗОРНИЦА ВЕЧЕ Е ВИДЯЛА ПЪПКАТА НА НОСА. УСПОКОЕНА. ОСВЕН ТОВА, Е ОБЯДВАЛА СИТО. ПАЛАМУД. ИСТИНСКИ. БЯЛО ВИНО - МАЛКО НАД НОРМАТА И СЕГА И ИДЕ ДА СЕ ОРИГНЕ. НЕ Е ПИЛА КАФЕ И ГЛАВАТА И ЛЕКО СЕ МАЕ. ПРЕЗ ОНАЯ И РАБОТА Е БЮДЖЕТ-МЮДЖЕТ, БОЛНИ-БОЛКИ-БОЛЕСТИ...МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА ОТГАТНЕ ТИЯ ТРИ ПИЯВИЦИ КОЛКО ПОЛУЧАВАТ, КОЛКО СМУЧАТ, КОЛКО ИМ Е МЕСЕЧНИЯ ОФИЦИАЛЕН ДОХОД ОТ ГРЕШНИ ПАРИЧКИ, ИЗТРЪГНАТИ ОТ ПЕНСИОНЕРИ, РАБОТЕЩИ, ДЕЦА, РАБОТОДАТЕЛИ...